The president of the United States of America, Joe Biden Secretary of State of the United States of America, Antony Blinken NATO Secretary General Jens Stoltenberg Senate Minority and Leader Mitch McConnell discussed Swedens possible membership in NATO.

På besøk i Washington tirsdag (13. juni 2023) møtte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg utenriksminister Antony Blinken og takket ham for USAs ledelse i en kritisk tid for vår sikkerhet. Han takket også president Biden og USA for deres engasjement for å styrke det transatlantiske båndet, og støtten gitt til Ukraina.

Generalsekretæren bemerket at støtten NATO-allierte og partnere gir til Ukraina gjør en forskjell på slagmarken, og har muliggjort den ukrainske motoffensiven som nå er i gang. Han understreket at på Vilnius-toppmøtet i juli vil NATOs ledere opprettholde og trappe opp støtten til Ukraina. De vil også ta beslutninger for å styrke NATOs avskrekking og forsvar ytterligere, inkludert en sterkere forpliktelse til å øke forsvarsutgiftene. Mr. Stoltenberg sa at han ser frem til å ønske Sverige velkommen som et fullverdig medlem av NATO så snart som mulig.

Tidligere tirsdag møtte generalsekretæren Senatets minoritetsleder Mitch McConnell og en rekke andre amerikanske senatorer.

Onsdagens Ankara-møte med Tyrkia tok Sveriges NATO-prosess videre, ifølge forhandlingsleder Oscar Stenström.

– Men vi er langt fra målstreken.

Mens samtalene pågikk sa president Recep Tayyip Erdogan at Sverige ikke kan forvente grønt lys for toppmøtet i Vilnius.

Sveriges og NATO`s historie

Sveriges og NATOs forhold går tilbake til 1994 da Sverige ble med i Partnerskap for fred, PFF. Siden den gang har Sverige gradvis økt samarbeidet med NATO, blant annet ved å være en såkalt Enhanced Opportunities Partner. Sverige har deltatt i flere militære operasjoner og har også en avtale om såkalt vertslandstøtte med NATO. 18. mai 2022 sendte Sverige inn sin søknad om NATO-medlemskap. Da alle NATOs medlemsland signerte Sveriges tiltredelsesprotokoll, fikk Sverige status som invitert land (invitert).

Du kan lese om Sveriges nåværende status som invitert land (invitert) og veien til medlemskap i NATO på siden Sveriges vei inn i NATO. Dette finner du på regeringen.se på internett.

I 1994 sluttet Sverige seg til Partnership for Peace, PFF. Partnerskap for fred har som mål å bygge tillit og legge til rette for samarbeid mellom NATO og individuelle ikke-medlemsland i det euro-atlantiske området. I 1997 ble Sverige også medlem av Euro-Atlantic Partnership Council, som er et partnerskap for politisk dialog mellom alle NATOs medlemsland og partnerland i det euro-atlantiske området. Den politiske dialogen i Det euro-atlantiske partnerskapsråd utfyller det mer praktiske samarbeidet mellom NATO og partnerland som finner sted i PFF.
Siden 1990-tallet har det svenske forsvaret økt sin evne til å samarbeide med NATO. Formålet med det nære samarbeidet med NATO er å øke muligheten for Sverige og NATO til å handle sammen i en krisesituasjon og til slutt i en krigssituasjon. Gjennom deltakelse i NATO-ledede operasjoner i Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Afghanistan, Libya og Irak har de svenske væpnede styrkene også tilpasset seg NATOs militære standarder og utviklet interoperabilitet. Innenfor rammen av partnerskapet med NATO har Sverige blant annet deltatt i NATO-trening og -øvelser. Sverige har også vært vertskap for NATO-ledede treninger og øvelser. Sverige samarbeider også med NATO innen standardisering og kapasitetsutvikling.

I 1998 fikk Sverige sin første NATO-ambassadør.

Siden 2008 har Sverige hatt en egen delegasjon ved NATOs hovedkvarter i Brussel. Den svenske NATO-delegasjonen ledes av Sveriges NATO-ambassadør. Ved NATO-delegasjonen jobber delegater fra Utenriksdepartementet, Forsvarsdepartementet og Forsvaret. Siden 2013 har Sverige deltatt i NATOs mest avanserte øvelser hvor NATO-land praktiserer kollektivt forsvar.
Siden 2014 har Sverige hatt et individuelt partnerskap med NATO med status som såkalt Enhanced Opportunities Partner (EOP) sammen med blant annet Finland. EOP er et rammeverk for et individuelt utformet partnerskap med fokus på politisk dialog, opplæring og øvelser og informasjonsutveksling. Gjennom det individuelle partnerskapet er Sveriges samarbeid med NATO blitt utdypet.
I 2016 signerte Sverige en avtale med NATO om vertslandsstøtte. Vertslandsstøtteavtalen med NATO gir Sverige mulighet til å bedre forholdene for effektivt å kunne gi og motta militær støtte fra NATO ved krise eller krig. Vertslandstøtten omfatter både militær og sivil støtte, praktiske og logistiske ordninger og har som mål at utenlandske enheter skal kunne operere og løse sine oppgaver på svensk territorium. En velfungerende vertslandstøtte gjør det også lettere for Sverige å være vertsland for internasjonale øvelser.

  1. mai 2022 sendte Sverige inn sin søknad om NATO-medlemskap.
  2. juli 2022 signerte alle NATOs medlemsland tiltredelsesprotokollen for Sverige. Inntil alle NATOs medlemsland har ratifisert Sveriges søknad om NATO-medlemskap, har Sverige status som invitert land (invitert). Les mer på siden Sveriges vei inn i NATO.
Tisdag den 7 mars ble statsminister Ulf Kristersson fotografert sammen med med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg. Briefingen skjedde efter et mötet med Jens Stoltenberg og svenske partiledere som støtter Sveriges NATO-søknad( Foto: Kristian Pohl/ Regeringskansliet.se). Oversetter Erik Heming. Kilder: NATO Int. og Regeringen.se.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*