Jørund Seljestad viser to oljemalerier på lomqvist i Oslo Vest. Et bilde er tydelig Munch-inspirert( Foto:Eekauksjon.no)
Jørund Seljestad viser to oljemalerier på lomqvist i Oslo Vest. Et bilde er tydelig Munch-inspirert( Foto:Eekauksjon.no)

Kunstneren Jørund Seljestad bodde fra 1982 ved siden av Herman Wildenveys hus i Stavern. Seljestad døde som en nesten ukjent kunstner men malte som Edvard Munch. I disse dager legges to malerier i gult ut til salg hos Blomqvist på CC-vest i Oslo. Det er også lagt ut for salg noen plakater som Jørund Seljestad brukte på sine utstillinger. Seljestad levde et dramatisk liv, til tider betydelige pengesorger. Han pantsatte sine bilder i Notodden Sparebank, og noen driftige siviløkonomer av den eldre garde( Edgar Johannesen i Tiedemans Tobakksfabrikk og Nils Tanderø i Siviløkonomforeningen), kjøpte ham ut av gjeldskrisen. De fikk betaling i form av blder ogto av disse legges nå ut til salg på auksjon hos Blomquist i Oslo.

Munch-utstilling

I disse dager vises en utstilling av Vincen van Goghs og Edvard Munchs bilder på Munchmuseet i oslo. van Gogh var som Seljestad like   ukjent da han døde som da han levde. Antagelig har Munch vært et forbilde for Seljestad, hvis kunst likner på vår største malers bilder. Jørund Seljestad gikk på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, Oslo 4 år, fra 1953 til 56. Han gikk på Statens Kunstakademi, Oslo under Per Krohg 1956–58; Konstfackskolan, Stockholm, Accadémia di Belle Arti, Firenze og San Fernando, Madrid mellom 1959 og – 63. Han fikk Ferdinand Finnes legat 1957; Eriksens legat 1957; Studieopphold i Italia 1957–58; senere en rekke opphold i Spania, Frankrike, Italia, Tyskland, Danmark og Sverige. Men uten at han fikk noe gjennombrudd som kunstner. Kanskje levde han et altfor hardt liv.

Ikke gjennombrudd

Han livnærte seg som kurslærer på Statens lærerskole i forming, Notodden 1972, var medlem Unge Kunstneres Samfunn, nestformann  og kasserer 1960–61, og han sto for en rekke utsmykninger i offentlige samlinger: En rekke avisomtaler og utstillinger, første ikke til det   gjennombruddet som ble Edvard Munch til del. Kanskje en bok om Seljestads dramatiske liv kan får fart i interessen for en  kunstner som hadde de samme kunstnerevner som Edvard Munch, og som ikke levde et liv som var så forskjellig fra det livet Norges   største billedkunster levde, skriver reporter Erik Heming.

Vincent van Gogh, selvportrett, utstilt på munch-museet i Oslo( Foto: Munch-museet)
Vincent van Gogh, selvportrett, utstilt på Munch-museet i Oslo. (Foto: Munch-museet)

Denne artikkelen har 19 kommentarer

 1. Hvor mye gikk bildende til Seljestad for?

  • Nils Petter Tanderø

   Hei Lene. Takk for innlegg. Jeg rydder i gamle tegninger av Jørund Seljestad og har solgt ett maleri i samband med flytting til leilighet. Et stort veggmaleri i olje går for NOK 8000,-. Men det er de beste. Jeg har fortsatt et fantastisk maleri av Jørund på mitt sommersted. En gruppe siviløkonomer støttet Seljestad økonomisk en periode og planla å gi ut en bok om hans maleri. Men det ble aldri noe av. Jeg tror han er like god som Edvard Munch, og det kan være interessant å drøfte hva som skal til for å få et gjennombrudd. Noen får det først når de er borte. Noen får det aldri. Med vennlig hilsen Nils Petter Tanderø, red.

 2. Hei 🙂 jeg lurte på hva ett selvportrett av Jørund Seljestad kan være verdt. Mvh Julie

 3. Nils Petter Tanderø

  Jeg vil anså at et stort maleri av Jørund Seljestad har en verdi på NOK 8000,-. Mvh Nils Petter Tanderø, redaktør i Nordensnyheter/ Nordic News.

 4. Hei
  Har et bilde av Jørund Seljestad som vi arvet for noen år siden. Det heter » Alene mot havet » – størrelse 100 x 60 cm. Vi ønsker å selge dette . Noen ide om hva dette kan være verdt ?

  • Nils Petter Tanderø

   Jeg tipper at du får NOK 8000,. for et slikt maleri. Du bør levere inn bildet til Blomqvists auksjoner ved CC Vest i Oslo. Lykke til! Med vennlig hilsen Nils Petter Tanderø, red.

 5. Hej
  Jörund Seljestad var min onkel,hans liv med sina syskon vad väldigt tufft,under kriget og etter kriget,han blev plasert med 3 andre sösken på en gård i Odda ,Moren tok med de andre og flyttade till Kristiansand ,min mor vad med Jörgen mye,og var väldig glad i han.
  Jag har en tavla den är hans examen tavla 20-1 år 54 som jeg fick for 10 år siden av mamma,det finns mye å si om hans liv,han hadde det inte så enkelt alltid och slet med sina demoner og angst
  Og mye annet

 6. Jeg kommer til å angre resten av mitt liv at jeg takket nei da han ville male meg.

 7. Kjell Eivind Fossbakken

  Jeg jobbet som lensmannsbetjent i Stavern fra juni 71 til juli 75 og var i kontakt med Seljestad i 73 i forb. med melding om en bortkommet lommebok. Den ble funnet i huset han bodde; Hergisheim, Stavern ?. Han ble litt flau og ga meg en pennetegning signert JS 1959 og på baksiden mitt navn «og med, og Barna. Med hilsen og takk for bryet» undertegnet Jørund Seljestad 1973.

 8. Tom Ole seljordslia

  Hei. Har et bilde jeg har arvet som er malt av jørunn Seljestad når han bodde på Notodden er bilde av en st bernard på det. Tok lang tid før jeg så den hunden der … ertilsalgs om noen ønsker det

 9. Hei, jeg har et flott maleri av Jørund Seljestad med flott proveniens på baksiden, en personlig hilsen, et enkelt selvportrett og signatur med dato fra 1971.

  Er det noe interesse av sånt?
  Kan ses på https://www.dropbox.com/sh/6shaj7orp1tjftt/AACPhtlxagnwGgwjkERzSEKFa?dl=0

 10. Atle Sægrov

  Hei, Elisabeth. Jørund var også min onkel. Min mor var Bjørg, søsteren hans. Familien ble splittet da de to søsknene ble hentet fra Odda til Waisenhuset i Stavanger. Familien Seljestsd ble splittet og spredd. Jeg kjenner ikke mer av slekta på Seljestadsiden, men kunne godt tenke meg å komme i kontakt med noen i familien. Jeg kjenner en del til oppveksten til Jørund, og det passer ikke på trykk her. Hvis du vil skrive til meg, Elisabeth, så send meg en mail på Atle.Saegrov@radionor.no.

 11. Hei!
  Jeg har 3 maleri, 2 mindre på harde plater og et på strie.
  Jørund Seljestad var på guttehjem i Biermannsgate 6 i Oslo i 50 årene. Tror han da gikk på kunstskole i den tiden. Min tante var bestyrer der og vi var ofte og besøkte henne i den tiden. Jeg var da ofte med han når han malte.Hun hadde mange bilder malt av Jørund og jeg arvet tre av disse. De er desverre ikke signert.

 12. Øystein Sundvoll

  Jørund var hos oss som guttunge, i Sauda. Det var i sommerferien fra Weisenhuset. Seinere var han om sommeren hos min onkel på Brommeland (idag Suldal kommune). Jørund tegnet meg som 10 åring, dvs 1950.
  Jeg har også bildet han tegnet av Myrabø, gården til min onkel. Jeg besøkte han også på 90-tallet i Stavern og kjøpte et bilde med tittel «Lengsel». Har flere forografi der Jørund er med, som guttunge.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*