Den nyvalgte pressidenten Maia Sandu fra Moldova, fra en av grensestatene nær Russland, dröfter idag internasjonale spörsmål med med den moldaviske presidenten Sandu. Dersom Russland vinner krigen i Ukraina, spekulerer internasjonal presse i om Moldavia er neste land, som vil bli utsatt for utenlandsk aggresjon.

Norge utvider samarbeidet med Moldova og gir 350 nye millioner kroner fra Nansen-programmet, kunngjorde statsminister Jonas Gahr Støre da han tirsdag møtte president Maia Sandu. Norsk bistand til Moldova økte kraftig i fjor. Landet er nå syvende største mottaker av norsk bistand.

– Moldova er sterkt påvirket av Russlands angrepskrig mot Ukraina. De utsettes for massive russiske desinformasjonskampanjer og økonomien er hardt rammet av krigen i nabolandet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Moldovas president Maia Sandu og statsminister Jonas Gahr Støre holder pressekonferanse 7. mai. Foto: Andreas Bondevik / Statsministerens kontor

Den ustabile sikkerhetssituasjonen i Moldova sto øverst på dagsordenen da Støre og Sandu møttes tirsdag formiddag. Russlands angrepskrig i Ukraina har gjort situasjonen i Moldova krevende, særlig innenfor energisikkerhet og hybride trusler.

Regjeringen sender den norske ambassadøren i Moskva til seremonien som markerer gjenvalget av president Vladimir Putin. Høyre, Frp, Venstre og KrF reagerer på dette , og mener at det legitimerer det russiske presidentvalget, ifölge Norges störste avis VG.

Moldova er et östeuropeisk land, som var en del av Sovjetunionen. En liten del av Moldova er inntatt av russiske militære styrker som ifölge president Vladimir Putin skal beskytte den russiske minoritetsbefolkningen i Moldova. Vinregionen i Moldova Nistrigana, som er kjent for sine röde viner og Codry, har noen av verdens störste vinkjellere. Hovedstatden Chisinau har bygninger i sovjetisk stil og et verdensberömt nasjonalt historisk museum, som viser kunst og etnografiske samlinger som gjenspeiler kulturelle forbindelser med nabolandet Romania.

Stortingspresident Masud Gharahkhani tok imot Moldovas president Maia Sandu på Løvebakken mandag 6. mai. President Sandu skal også møte medlemmer av utenriks- og forsvarskomitéen.

− Det er en stor ære å ta imot president Maia Sandu på Stortinget. Besøket understreker at vi nå forsterker båndet mellom Moldova og Norge, i en tid der landet er sterkt påvirket av krigen i Ukraina, skriver den norske stortingspresidenten i en pressemelding..

Preget av krigen i Ukraina

Moldova er naboland med Ukraina, og landet er derfor sterkt påvirket av Russlands angrepskrig mot Ukraina. Gjennom Nansen-programmet bidrar Norge til å håndtere krisene og støtte opp om reformer i Moldova. 

Sikkerhetssituasjonen i Moldova, det kommende valget og støtte til demokratiske institusjoner er ventet å bli sentrale temaer for samtalene på Stortinget.

Det er i forbindelse med statsbesøket til Norge at president Maja Sandu avlegger en visitt på Stortinget. President Sandu er den første moldovske presidenten som besøker Norge.

Har amerikansk stötte

– Derfor mottar Moldova, som det eneste av nabolandene til Ukraina, støtte gjennom Nansen-pakken. Denne støtten har så langt hovedsakelig gått til å dekke humanitære behov, til energisikkerhet og reformarbeid. Støtten på 350 millioner vil gå til blant annet å utvikle samarbeidet til å omfatte flere sektorer, blant annet utdanning og godt styresett, sier Støre videre.

Moldovas utenriksminister Mihai Popsoi, energiminister Victor Parlicov og forsvarsminister Anatolie Nosatîi deltok også på møtet.

Regjeringen har nylig besluttet å åpne et norsk ambassadekontor i Moldovas hovedstad Chișinău.

– Bakteppet for statsbesøket er dystert. Russlands angrepskrig har forverret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Men Moldova er et inspirerende eksempel på hvordan demokratisering og fremgang kan skje også under de mest krevende omstendigheter, sier statsminister Støre.

Det to dager lange statsbesøket fra Moldova ble innledet 6. mai, da president Sandu ble ønsket velkommen av Kongen og Dronningen. Presidenten møtte også stortingspresidenten og Stortinget utenriks- og forsvarskomite under besøkets første dag. Dagen ble avsluttet med gallamiddag på Det kongelige slott.
Norsk bistand til Moldova økte sterkt i 2023, sammenlignet med tidligere

Viktig for USA

Statssekretær Antony J. Blinken mötte Moldovas president Maia Sandu etter et møte på Hotel Bayerische Hof i München 17. februar 2023.Her er et uttrag av samtalen publisert av Gov.US, som gir Moldava full stötte i konflikten med Russland.

SEKRETÆR BLINKEN: God kveld alle sammen. Det er en stor glede og, vil jeg si, faktisk en ære å være sammen med president Sandu, en som vi beundrer sitt lederskap i en utrolig utfordrende tid. Og vi står sterkt med Moldova til støtte for dets sikkerhet, dets uavhengighet, dets territorielle integritet, den svært viktige reforminnsatsen som presidenten og regjeringen gjør. Samtidig er vi dypt bekymret over noen av planene vi har sett komme fra Russland for å prøve å destabilisere regjeringen, men setter selvfølgelig pris på innsatsen som – den gode innsatsen som Moldova gjør for å beskytte mot det .

Vi brukte litt tid på å snakke om regjeringens og presidentens fokus nummer én, og det er på økonomien og på å bidra til å fortsette å forbedre livene og fremtiden til moldovere. Jeg tror Moldova har vært, ikke av sitt eget skap, i en perfekt storm av utfordringer som kommer utenfra som har hatt stor innvirkning i Moldova. Men regjeringen har et sterkt reformprogram, men også et sterkt økonomisk program.

Energi er en stor del av det. USA er fortsatt en sterk tilhenger av innsatsen Moldova gjør for å diversifisere energiforsyningen slik at den kan ha reell motstandskraft, og selvfølgelig vil prisene gå ned. Og vi vil fortsette arbeidet vi gjør for å støtte Moldovas økonomi, energisektorreformen, og selvfølgelig også dens sikkerhet. Og vi gleder oss veldig til å samarbeide med den nye regjeringen i ukene og månedene fremover.

Så fru president, takk. Som alltid, veldig godt å være sammen med deg.

PRESIDENT SANDU: Kjære statssekretær, som du vet, har 2022 vært et utrolig vanskelig år for Moldova. USA har vært ved vår side på hvert trinn av oss for å håndtere de vanskelige utfordringene innen energi, økonomi, sikkerhet. Du har hjulpet oss med å gi kompensasjon til folk slik at de har råd til å kjøpe – å betale for oppvarming og gass og elektrisitet. Du hjalp oss også med å diversifisere energiressursene. På det økonomiske området hjalp du oss med å støtte de små og mellomstore bedriftene fordi de måtte møte en veldig høy inflasjon. Noen av dem mistet markedene på grunn av krigen i Ukraina.

Og du har hjulpet oss med å styrke sikkerheten vår. Du har hjulpet oss med å modernisere hæren, handle – bekjempe cybertruslene og desinformasjonen. Og på vegne av de moldoviske borgerne vil jeg takke dere, for å takke USA for den omfattende hjelpen vi har mottatt,skriver US Departement of State.

Kilder: Gov.US,VG i Oslo,Utenriksdepartementet i Oslo, Stortingspresidentens kontor,Foto: President Maria Sandu,EU og Moldova.gov. Statsministerens kontor v/ statsminister Jonas Gahr Störe.


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*