Konsernsjef Sadya Nigella i Microsoft må spare penger( Foto: Microsoft)

Microsoft planlegger å si opp 10.000 ansatte som utgjør fem prosent av arbeidsstyrken. I fjor kjøpte Microsoft Nokias mobilvirksomhet for omtrent 46 milliarder kroner. Da gikk rundt 25.000 Nokia-ansatte over til den amerikanske IT-giganten, og rundt 4.700 av disse jobber i dag i Finland, ifølge den finske avisen Kauppalehti. Dagens Industri i Stockholm skriver også at Microsoft sier opp ti tusen ansatte.

Selskapet sysselsatte ifølge avisen rundt 221 000 arbeidere ved utgangen av juni, og kuttene utgjør mindre enn 5 prosent av den globale arbeidsstyrken.

-Dette er den typen vanskelige valg vi har tatt gjennom vår 47-årige historie for å forbli et følgeselskap i denne bransjen som er utilgivelig for alle som ikke tilpasser seg plattformskifter, skriver Satya Nadella, Microsofts administrerende direktør, i en melding til personalet.

Oppsigelsene, som starter onsdag, er selskapets største på om lag åtte år. Nadella kuttet rundt 25 000 jobber i løpet av 2014 og 2015 da Microsoft forlot sitt skjebnesvangre oppkjøp av mobiltelefonprodusenten Nokia. Dette er en av årsakene til de Microsofts innsparinger.

Har ansatt mange nye
Som andre teknologiselskaper, ekspanderte Microsoft raskt under pandemien. Det har ansatt mer enn 75 000 mennesker siden 2019, og griper bølgen innen nettbaserte tjenester og utvidelsen av nettskydatabehandling. Microsofts årlige inntekter vokste 58 prosent over tre år, men stigende renter og utsiktene til en resesjon har dempet selskapets utsikter. I kvartalet som ble avsluttet i oktober, rapporterte det sin laveste vekst på fem år og advarte om at mer lunken resultater kunne følge.

Dagens Industri skriver at Microsoft sier opp 10.000 ansatte. I en melding skriver administrerende direktør Satya Nadella at Microsoft skal kutte 18.000 stillinger i løpet av det neste året. Det utgjør rundt 14 prosent av Microsofts totalt 127.000 ansatte , ifølge Reuters.Microsoft planlegger å si opp rundt 1.000 ansatte ved Nokia-fabrikken i Finland, sier kilder til den finske næringslivsavisen Kauppalehti.

Oljefondet satser mye

NBIM.no, det statlige norske oljefondet eier aksjer i Microsoft for NOK 210 468 180 452 i skrivende stund. Det vil si at det statlige norske oljefondet har invester 210 tusen milliarder kroner i Microsoft Corporation i USA. Det er i skrivende stud ikke mulig å se hvordan børsene reagerer på oppsigelsene.

Microsoft vil sier altså opp 10 000 arbeidere ettersom det ser ut til å redusere kostnadene i tilstrekkelig grad. Stillingsnedskjæringene, som utgjør mindre enn 5 prosent av selskapets arbeidsstyrke, er de største på rundt åtte år. Men svenske analytikere sier til Nordens Nyheter at innvirkningene på børskursene like gjerne kan være positive. Kilder: AP. New York Times, Kauppalehti, Dagens Industri, Analytiker på Stockholmbørsen Nasdaq Nordic.

Oversetter til norsk og foto av hovedkvarteret til Microsoft i snøvær: Erik Heming

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*