Gripen E er en forbedret versjon av det jagerflyet som ble tilbudt Norge før F-35 ble Norges nye jagerfly( Foto: Johan Nilsson, TT)
Gripen E er en forbedret versjon av det jagerflyet som ble tilbudt Norge før F-35 ble Norges nye jagerfly(Foto: Johan Nilsson, TT)

Den svenske jagerflyprodusenten Saab utvikler en ny Gripen E. Det er en ny hovedversjon av Gripen som vil utfylle den gjeldende versjonen av flyet, som blir brukt av det svenske luftforsvaret. Dette vil bli en ny variant som kan bære flere våpen, bedre radarer og kan fly lenger, og mange land er nå interessert i den gjeldende versjonen. Begge versjonene vil bli oppgradert gradvis over mange år framöver.Ulf Nilsson, leder for Saabs luftfartsoperasjoner, som blant annet inkluderer Gripen,sier at interessen for det nye jagerflyet var stor når en stor del av luftfarts- og forsvarsindustrien nylig møttes på en messe i Dubai.

Stoltenberg i Stockholm

Natosjef Jens Stoltenberg møtte de nordiske og baltiske forsvarsministrene i Stockholm tirsdag. Samtlige alliansepartier i Sverige er nå for et svensk medlemskap i NATO. den svenske statsministeren Stefan Løfven sier altså nei til NATO på vegne av sosialdemokratene. Stoltenberg talte på et helt vanlig nordisk forsvarsministermøte, innenfor rammen av Nordefco, der Sverige overlater formansskapet til Danmark. Jens Stoltenberg, som ble NATO-sjef i oktober, talte om sine erfaringer med Russland etter anekteringen av Krim og om den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norden og Nord-Europa. Finlands forsvarsminister Jussi Niinistö deltok også på møtet, og stemningen i Finland går nå i retning av at en større andel av befokningen ønsker finsk medlemsskap i NATO.

Flertall for NATO

En fersk undersøkelse utført av Svenska Dagbladet viser at 41 prosent av sveneke er for medlemskap i NATO mens 39 prosent er mot. Hele 16 prosent vet ikke hva de skal mene om spørsmålet. Tidligere Mosva-ambassadør Sven Hirdman advarte i SVT 1 mot svensk medlemskap i NATO. Han mente at dette vil øke spenningen i Nord-områdene, skriver Nordens Nyheter. Sveriges statsminister Stefan Løfven sier nei til svensk medlemskap i NATO, men ønsker økt bilateralt samarbeid med Sveriges naboland, enten de ere med i EU eller NATO.

Økt nordisk sikkerhet

Nordisk forsvarssamarbeid sto på agendaen når de nordiske og baltiske forsvarsministerne møttes i Stockholm 10.-11. november. NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg deltok denne gangen på møtet, og markerte dermed en intresse for å få med Sverige og Finland i forvssvarsalliansen. Tirsdag 10. november gjennomføres et nordisk forsvarsministermøte med Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist, Finlands forsvarsminister Jussi Niinistöö og Norges forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Representanter fra Island og Danmark deltok også. De nordiske forsvarsministerne diskuterte sikkerhetssituasjonen i våre nærområder, felles prosjekter samt beslutninger rundt fremtidige forsvarssamarbeid. Møtet fant sted i Stockholm, på Hotel J, Nacka Strand.

Nordisk-baltisk møte

Etter pressemøtet var det et nordisk-baltisk møte. I tillegg til de nordiske forsvarsministerne deltok Litauens forsvarsminister Juozas Olekas, Estlands forsvarsminister Hannes Hanso og Parliamentary Secretary Andrejs Pantelejevs fra Latvia. Forsvarsministerne diskuterte nordisk-baltisk samarbeid, sikkerhetssituasjonen i Østersjøområdet og spørsmål rundt NATO-partnerskap. NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, er invitert til å delta i det nordiske og det nordisk-baltiske møtet. 11. november i Northern Group. De nordiske og baltiske representantene får da selskap av Storbritannias forsvarsminister og representanter fra Tysklands og Polens Forsvarsdepartement. På agendaen for Northern Group står blant annet sikkerheten i det nordiske nærområdet, skriver pressekontakt for den norske forsvarsministeren Marita I. Wangberg i en melding til Nordic News.

Jens Stoltenberg talte på et nordisk forsvarsministermøte i Stockholm tirsdag(APF C. Hallier)
Jens Stoltenberg talte på et nordisk forsvarsministermøte i Stockholm tirsdag(APF C. Hallier)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*