–  I første kvartal har vi gjort solid fremgang innenfor våre to satsingsområder: moderat vekst innenfor gass- og oljevirksomheten og avkarbonisering, hvor vi har fortsatt arbeidet med å bygge opp virksomheten for lagring av karbon og produksjon av hydrogen, sa konsernsjef i Wintershall Dea, Mario Mehren på et rundebordsmøte med pressen nylig. (Foto Wintershall Dea)

Selskapet rapporterte om en stabil produksjon på 318 000 fat oljeekvivalenter per dag i første kvartal i 2023 og en EBITDAX på 1,14 milliarder euro. Dette utgjør en reduksjon på 14 prosent sammenlignet med første kvartal i 2022, og er et resultat av svekkede råvarepriser. 

Tre viktige skritt i vekstområdet Mexico 

Den 25. april kunngjorde Wintershall Dea at selskapet har gjort et betydelig oljefunn på Kan-prospektet i Mexico. Foreløpige estimater anslår at funnet kan inneholde 200–300 millioner fat oljeekvivalenter.  

Wintershall Dea nådde enda flere milepæler i Mexico i løpet av forrige kvartal. Sammen med sine partnere har selskapet sendt inn en plan for utbygging av det strategisk viktige Zama-prosjektet. Zama er et av verdens største oljefunn gjort på grunt vann de siste tiårene, og feltet forventes å produsere 180 000 fat oljeekvivalenter per dag ved maksimal produksjon. Wintershall Dea er den nest største andelshaveren, etter operatøren Pemex. 

I første kvartal kjøpte Wintershall Dea også en andel på 37 prosent i Hokchi-blokken utenfor kysten av Mexico. 

– Dette er viktig for Wintershall Dea og prosjektene, men også for Mexico og landets energiforsyning, fortsatte Mario Mehren. 

I tillegg ble to partneropererte felt på norsk sokkel – Hyme og Bauge – satt i produksjon som tilknytninger til Njord-feltet. Dette er et spesielt viktig skritt for selskapet ettersom hele Njord-området vil fungere som et knutepunkt for olje- og gassproduksjon i ytterligere to tiår.

Først i verden: CCS på tvers av landegrenser i Greensand-prosjektet 

Hugo Dijkgraaf, konserndirektør for teknologi (CTO), som deltok sammen med Mehren, erklærte at den første lagringen av CO2 i Greensand-prosjektet i mars var selskapets «viktigste milepæl så langt» når det gjelder karbonfangst og -lagring (CCS). 
– Det er ikke mulig å bekjempe klimaendringene uten CCS. Greensand er viktig for utviklingen av en felleseuropeisk infrastruktur for CCS og dermed også et viktig klimatiltak, sa Dijkgraaf

Wintershall Dea deltar i Greensand-konsortiet, som har transportert CO2-utslipp fra Belgia til Danmark. CO2 er deretter blitt injisert i det uttømte reservoaret Nini-West for sikker lagring. – Greensand er det mest modne CCS-prosjektet i EU, med anslått kapasitet for lagring av opptil 8 millioner tonn CO2 årlig, fortsatte Dijkgraaf. 

EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen, beskrev den første CO2-lagringen som «et stort øyeblikk for energiomstillingen i Europa». 

–  Greensand er en del av Wintershall Deas planer om å bygge ut en rekke prosjekter for karbonhåndtering og hydrogen i Nordsjøen, sa Dijkgraaf. 

I årets første kvartal sikret Wintershall Dea seg også sin andre lisens for lagring av CO2 i Norge – ‘Havstjerne’ – som har et årlig lagringspotensial på opptil 7 millioner tonn CO2. Ifølge Dijkraaf er selskapet i stadig utvikling og «er på vei til å bli et ledende, uavhengig selskap innen gass- og karbonhåndtering».

Merk: Last ned Wintershall Deas Q1-resultater for 2023 og informasjon om vår strategi for karbonhåndtering og hydrogen på nettsiden for rundbordsmøtet.

Opptak av rundebordsmøtet  lagt er ut på nettsiden til Wintershall Dea.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*