Den svenske kunstneren Lars Lerin stilte nylig ut i Oslo og er fotografert av Nordens Nyheter. Pinacoteca Civica di Como presenterer i disse dager de svensk-norske kunstnerne Lars Lerin og Britta Marakatt–Labba frem til 13. oktober 2024,utstillingen med utgangspunkt i "stemmer" fra det nordiske landskapet, kuratert av arkitektene Davide Adamo og Marina Botta ved Lago di Como , ikke langt fra Verona, midt i Italia.

Lars Lerin er født i 1954 og oppvokst i Munkfors, Värmland, og studerte ved Gerlesborg skole 1974-75 og ved Institutt for billedkunst, Valand 1980-84. På 1990-tallet bodde han i Lofoten i nesten et tiår. Han regnes som en av de ledende skandinaviske kunstnerne innen akvarellteknikk; og han har holdt separat- og gruppeutstillinger i museer og kunstgallerier i Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Færøyene, Island, Tyskland, Norge og USA. Lars Lerin er også en produktiv forfatter og siden debuten Utpost (1983) har han skrevet og gitt ut mer enn femti bøker. Boken hans Naturlära ble tildelt Augustprisen 2014; i 2016 ble han tildelt den kongelige medaljen «Litteris et Artibus» for sine store prestasjoner som kunstner og forfatter.

I sentrum for forskningen til de to samtidskunstnerne - blant de mest anerkjente innen skandinavisk kunst - er observasjonen og representasjonen av en region i Nord-Europa, fortsatt stort sett i sin naturlige tilstand, oppmerksomheten på verdien og skjørheten til landskapet, klimaet og stedenes identitet, med deres historie, kultur, mytologi og tradisjoner. Deres kunstneriske visjon er en historie som ikke er begrenset til estetisk kontemplasjon, men involverer en dypere, kognitiv og sanselig opplevelse.

Et nordisk landskap

Utstillingens reiserute tilbyr besøkende en sanselig fordypning i det nordiske landskapet mellom former, farger, dufter og materialer som gjenkalles av bjørk, furu, moser, lav, tre, steiner og skjell, reinsdyrskinn og fargene på vinterhimmelen og det frosne havet. . Verkene forteller stedenes sjel og blir scener for liv og handlinger av menneskelig handling: husene og arbeidet til fiskerne i de små havnene på Lofoten, bjørkeskogene i Värmland-regionen, det samiske/samenes nomadiske liv. mennesker og deres protester for å forsvare deres land og reinbeite, truet både av utnyttelse av naturressurser og av klimaendringer.

Målet med utstillingen er å stimulere en debatt om verdien og skjørheten til landskapet, inkludert vårt, og å oppmuntre til bevissthet om at landskapets skjønnhet avhenger av hvordan vi bruker det og hvordan vi lever det, på konsensus om at "steder "har sin egen identitet og en "stemme" som vi må lytte til.

Denne utstillingen bringer sjarmen og magien til nordiske landskap til byen vår, skriver den italienske avisens anmelder. Det er en reise, en reise, en fordypning i miljøer som er unike i verden, som får oss til å fly med fantasien, men som samtidig inviterer oss til å reflektere over «landskapet» og dets egenart og skjørhet – fastslår Enrico Colombo, rådmann for Kultur i Como kommune. Med denne utstillingen fortsetter relanseringsprosessen til Civic Art Gallery, og legger til et nytt kapittel til en allerede vakker historie: historien om de borgerlige samlingene i dialog med samtidskunst. Hensikten er å kunne tilby innbyggerne i Como og de tallrike turistene et dynamisk og aktivt museumskompleks. Dronning Sonja av Norge besökte Labbas utstilling i Nasjonalgalleriet i Oslo.
Etter utstillingen til den japanske billedhuggeren Azuma om livets syklus i Italia, tilbyr Pinacoteca, i sammenheng med produksjonen dedikert til samtidskunst, et nytt prosjekt rettet mot dagens refleksjon over landskapet i forhold til selve menneskets tilstand, gjennom følsomheten til de svenske artistene Britta Marakatt-Labba og Lars Lerin. Utstillingen vil tillate besøkende å "bebo" stedene ved å nærme seg de forskjellige historiene som forteller utviklingen av tid og rom i det store nord - erklærer Veronica Vittani, leder av de borgerlige museene og kurator for kunstgalleriet.

Dialogen mellom kunst og nordisk natur er utviklet av Britta Marakatt–Labba og Lars Lerin med ulike teknikker: den første med broderi og den andre med akvarell. De to kunstnerne overfører til oss sine oppfatninger og deres koblinger til landskap av snødekte åkrer, skog og hav, og får oss til å oppfatte kulden, stillheten og de enorme rommene, inkludert i tillegg til de miljømessige, kulturelle og sosiale verdiene, de symbolske betydningene som er arvet fra deres mytologi og historie.

Brittas broderier

«Como kreativ by» var muligheten til å bringe to store svenske kunstnere til Como og gjennom sine verk presentere bilder av det nordiske landskapet, dets natur og dets liv, svært forskjellig fra konvensjonelle eller turistiske. Mens Brittas broderier forteller om samenes kultur og reinens betydning, forteller Lars sine akvareller om fiskernes liv og bjørkeskogens magi. Fra utstillingen kommer invitasjonen til å lytte til og respektere landskapet – erklærer Marina Botta, arkitekt og kurator for utstillingen, skriver avisen Qui Como.
Erik Heming har oversatt artikkelen fra italiensk til norsk.Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*