USA har inngått en avtale med Grønland(Foto: US Gov)
President Donald Trump vil ha dansk-norsk oljeleting på Grønland. Direktør Nikolai Tangen i det norske oljefondet gnir seg i hendene etter en fersk dansk-amerikansk avtale, der det danske energiselskapet Ørsted får rett til å lete etter olje og gass med Grønlands største energiselskap, Nunaoil. USA vil beholde amerikanske jagerfly på Thule Air Force Base, skriver Nordens Nyheter.

Jørgen Kildahl, tidligere direktør i det tyske energiselskapet E.ON, sitter idag i styret i det danske energiselskapet Ørsted AS, der den danske staten eier 50,1 prosent. USA beholder flybasene på Grønland, mens grønlandske selskaper får retten til å utvinne olje, gass og mineraler på Grønland. Her spiller det norske oljefondet en nøkkelrolle. I Danske Bank, som er med i konsortiet Bank of Greenland, har oljefondet investert 3 678 milliarder kroner med en eierandel på 3 %.
Tidligere direktør i E.ON Jørgen Kildahl sitter i styret i Ørsted(Foto: E.ON)
Nasjonalt oljeselskap
Nunaoil heter det nasjonale oljeselskapet på Grønland,og som har en ekslusiv avtale med danske Dong Energy(Ørsted AS). Avtalen innebærer at tidligere Dong Energy er en «none paying partner» i alle fremtidige lisenser på Grønland. Ørsted omsatte for 68 milliarder danske kroner i 2019 og har 6526 ansatte. Oljefondet satser 3 937 milliarder kroner i Ørsted(1,03%). Sammen med sine amerikanske investeringspartnere(BlackRock og ni selskaper) har  Norges Banks Investment Management(NBIM) 17,28 % i Ørsted, der den danske staen har majoritet. Dong eier også en aksjepost i Ørsted på 7,28 %)

Thule Air Force Base
Samarbeidet mellom USA og Grønland er styrket etter en ny avtale om Thule Air Base. Avtalen lover økonomiske fordeler for Grønland fordi USA øker sin militære tilstedeværelse, skriver Arctic Today. Avtalen er gunstig for det statlige norske oljefondet, som har eierintresser i et antall danske selskaper på Grønland, skriver Nordens Nyheter. 

Den nye avtalen,faller sammen med en amerikansk diplomatisk og militær kampanje i Arktis, med deltagelse av Robert O. Brien US National Security Advisor,statsminister Kim Kielsen  fra Grønland, og  Danmarks utenriksministeren Jeppe Kofod.

Stormakter interessert
Den nye avtalen mellom USA og Grønland ble undertegnet under forhandlingene om mulige økninger i amerikansk militær tilstedeværelse på Grønland som følger av Kinas økende tilstedeværelse i Arktis og kinesisk og russisk mobilisering i området. 

Spesielt bekymringsfullt for USA har vært oppussingen av Russlands Nagurskoye Air Base på Franz Josef Land, en gruppe øyer bare 900 kilometer fra Nordpolen. Russiske jagerfly, som tanker i luften, kan potensielt komme Thule Air Base fra Nagurskoye mye raskere enn tidligere. Thule Air Base fungerer som en viktig komponent i det amerikanske missilforsvarssystemet, og beskytter det I 2019 sa Danmarks tidligere forsvarsminister, Claus Hjort Frederiksen, at "USA vil ha flere muligheter for å lande på Grønland, slik at de kan være mer fleksible, og det betyr betydelige utvidelser til flere flyplasser.

Ville kjøpe Grønland
I  2019 støttet USA`S utenriksminister Mike Pompei gjenåpningen av et amerikansk konsulat i Grønlands hovedstad Nuuk, og det danske utenriksdepartementet administrererer 120 millioner danske kroner til utvikling av Grønlands sivile næringsliv, gruvedrift og turisme  ifølge Arctic News. Under et besøk i juli 2020 utrykte Pompeo sin glede over den nye utviklingen på Grønland, og han så frem til et utvidet samarbeid. En avtale mellom USA og Grønland er klar få dager før priseidentvalget i november. 

Ny Thule-avtale
Den nye Thuleavtalen er den høyest profilerte avtalen i forholdet mellom USA og Grønland, siden det amerikanske konsulatet ble gjenåpnet. Og da Thule-avtalen ble undertegnet, besøkte sjefen for de amerikanske marinestyrkene i Europa, admiral Robert P.Burke, sjef for NATO-hovedkvarteri Napoli,for å drøfte bl.a. Havneanlegg på Grønland.Nordiske selskaper har eierandeler i andre selskaper på Grønland. Finske Talenom OY har en eierandel på 20 % i Tele Greenland, som er et strategisk viktig selskap på Grønland. Når det regner på presten, så drypper det på klokkeren.
Amerikanske F-35 fotografert på Edwards Air Force Base i California( Foto: N. P. Tanderø)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*