Press Conference NATO Secretary General Jens Stoltenberg(Foto:NATO/OTAN)

Jeg fordømmer på det sterkeste Russlands hensynsløse og uprovoserte angrep på Ukraina, som setter utallige sivile liv i fare. Nok en gang, til tross for våre gjentatte advarsler og utrettelige anstrengelser for å engasjere seg i diplomati, har Russland valgt aggresjonens vei mot et suverent og uavhengig land, sa generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO torsdag og Sverige og Finland er således invitert til NATO`s toppmøte fredag morgen.

Stoltenberg sa videre at forsvarssamarbeidet mellom NATO og Finland/Sverige er nært , selvom de to nøytrale statene i Norden, ikke er med i NATO. Norge, Danmark og Island er som kjent NATO-medlemmer. Nordens Nyheter har tidligere skrevet at det er nødvendig med en folkeavstemning om medlemskap i NATO for Sverige og Finland, før et medlemskap i NATO inntreffer. Den svenske befolkningen er splittet i spørsmålet om NATO-medlemskap, mens Finland følger Sverige i valg av forsvarssamarbeid. Finland valgte nylig amerikanske jagerfly av typen F-35 til erstatning for jagerflyet F-18 Hornet. Derfor er de nøytrale statene Sverige og Finland invitert til fredagens toppmøte i NATO, men etter Nordens Nyheters erfarer vil ingen av landene bli NATO-medlemmer sås lenge Ukraina-konflikten pågår.

Trussel mot euro-atlantisk sikkerhet.

Dette er et alvorlig brudd på folkeretten, og en alvorlig trussel mot euro-atlantisk sikkerhet. Jeg ber Russland om å stanse sin militære handling umiddelbart og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet. NATO-allierte vil møtes for å ta opp konsekvensene av Russlands aggressive handlinger. Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden. NATO vil gjøre alt som trengs for å beskytte og forsvare alle allierte, sa Stoltenberg etter et møte i NATO torsdag morgen..

Jeg fordømmer Russlands beslutning om å utvide anerkjennelsen til den selverklærte «Folkerepublikken Donetsk» og «Folkerepublikken Luhansk». Dette undergraver ytterligere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, eroderer innsatsen for en løsning av konflikten og bryter Minsk-avtalene, som Russland er part i, sa generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO i en tale i Bryssel.

I 2015 bekreftet FNs sikkerhetsråd, som inkluderer Russland, sin fulle respekt for Ukrainas suverenitet, uavhengighet og territorielle integritet. Donetsk og Luhansk er en del av Ukraina.

Moskva fortsetter å gi næring til konflikten i det østlige Ukraina ved å gi økonomisk og militær støtte til separatistene. Den prøver også å iscenesette et påskudd for å invadere Ukraina nok en gang.

Støtter Ukrainas suverenitet

NATO støtter Ukrainas suverenitet og territorielle integritet innenfor dets internasjonalt anerkjente grenser. De allierte oppfordrer Russland på det sterkeste til å velge diplomatiets vei, og umiddelbart reversere sin massive militære oppbygging i og rundt Ukraina, og trekke sine styrker ut av Ukraina i samsvar med dets internasjonale forpliktelser og forpliktelser. Stoltenberg sier at NATO ikke har noen planer om å sende militære styrker inn i Ukraina.

Russland kan angripe Ukraina i full skala med ingen eller svært liten advarsel, advarer NATO-sjefen.

– Men det er aldri for sent å gå av, oppfordrer generalsekretær Jens Stoltenberg.

Møter med Georgia, Ukraina, Finland, Sverige og EU ble torsdag avrundet av NATO-landenes forsvarsministermøte i Brussel, skriver det svenskspråklige Hufudstadsbladet i Helsingfors.

På pressekonferansen etterpå er det igjen alvorlige ord som dominerer.

– Uansett hva Moskva hevder, har vi ikke kunnet se tegn på at tropper trekkes tilbake eller at det er noen nedbemanning, snarere tvert imot, sier Jens Stoltenberg.

Han fortsetter å advare om at Russland kan iscenesette et angrep i Ukraina, for å få en grunn til å streike.

– Vi vet ikke hva som vil skje, men det vi vet er at Russland har samlet flere styrker enn på flere tiår i og rundt Ukraina, sa NATO-sjefen.( Kilde: NATO.org.)

Naboforholdet fortsetter

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge ønsker at naboforholdet til Russland fortsetter som før, tross situasjonen i Ukraina, skriver Forsvarets Forum og siterer NTB.

Støre sier at Russlands anerkjennelse av utbryterrepublikker og uttalelser om at Ukraina ikke har krav på suverenitet, innebærer en ny holdning til sikkerhetspolitikk i Europa.

– Norge som nabo har levd med Sovjet og Russland i mange tiår og klart å opprettholde det naboforholdet på en pragmatisk måte. Det ønsker vi å fortsette med, sier Støre og viser til områder som fiskeri og søk og redning.

– Men for Norge er det viktig for de prinsipielle sidene når det gjelder forholdet mellom våre to naboland, sa Jonas Gahr Støre. Nordens Nyheter har en rekke ganger skrevet at et tettere sikkerhetspolitisk samarbeid i Norden er helt nødvendig. Sveriges statsminister Magdalena Andersson slo nylig fast at Russland ikke legger premissene for en uavhengig svensks utenriks- og sikkerhetspolitikk. Sverige og Finland har som kjent et meget nært forsvarspolitisk samarbeid.

Vladimir Puten undertegner på dokumentene om utbryterrepublikkene i Ukraina(Foto: Kremlin.ru)

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Pingback: Russland vil ikke se Sverige og Finland i NATO • Nordic News

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*