President Vladimir Putin vil ha Finland og Sverige som nøytrale stater(Foto: Kremlin ru)

Sverige og Finland bør bli medlemmer av NATO så snart det er mulig, sier den svenske jagerflyspesialisten Bertin Holmgren (M). Han tror at det snart er like mange i Sverige som er for svensk medlemskap i NATO, som de som er mot. Etter det Nordens Nyheter erfarer sier ikke navngitte norske eksperter på internasjonalt diplomati, at Russland neppe angriper Finland eller Sverige fordi angrepet på Ukraina ikke har gått etter planen. Den russiske hæren har støtt på uvanlig sterk motstand.

Russland advarer dersom krigen i Ukraina skulle føre til at Sverige eller Finland skulle ønske medlemskap i Nato.

– Finlands og Sveriges innlemmelse i Nato vil ha alvorlige militære og politiske konsekvenser, sier talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet til det russiske nyhetsbyrået Tass. Bertil Holmgren sier til Nordens Nyheter at Sverige selv velger sikkerhetspolitisk tilknytning til andre land. Sverige har allerede bilaterale avtaler med USA og Storbritasnnia med hensyn til infvasjonsfaren på Gotland

Bakgrunnen er at både Sverige og Finland var med på Nato-møtet fredag. Ingen av landene er, i likhet med Ukraina, en del av forsvarsalliansen. Russlands angrep på naboen i sør har derimot også vekket til live debatten om Nato-medlemskap hos de nordiske nabolandene.

– Det er viktig for Finland og Sverige å være involvert i Nato-møtet på grunn av for eksempel situasjonen i Østersjøen, sa utenriksminister Pekka Haavisto til YLE i forkant av møtet.

– Den svenske linjen er tydelig. I Sverige er det vi selv som bestemmer over vår sikkerhetspolitiske linje, svarer Sveriges statsminister Magdalena Andersson under en pressekonferanse fredag kveld, ifølge Expressen.

Hun påpekte også at det spesielt nå var viktig med stabilitet og forutsigbarhet på den svenske sikkerhetspolitiske linjen.

Les også: Støre: – Norge skal stille opp for Ukraina og Nato

Ekspert: – Russland ser ikke på Sverige som nøytralt

– Det er ganske i tråd med det de har sagt hele tiden. Dr har kommet med lignende trusler før, men har anstrengt seg for å uttrykke seg i mer fordekte ordelag. Russland kjenner muligens at ønsker å være ekstra tydelige og avskrekkende med sine trusler slik situasjonen er nå, sier Tony Ingesson, ekspert på etterretningsanalyse ved Lunds universitet til samme avis.

Han sier at Russland allerede nesten ser på spesielt Sverige som et Nato-land gitt det nære samarbeidet.

– Det er slik Russland har forholdt seg til oss. De betrakter oss ikke helt som et nøytralt land, sier han ifølge ABC Nyheter.

Sverige og Finland invitert til toppmøtet 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*