Gerd Müller, UNIDO Director General-designate; and President of the General Conference, Mohamed Mezghani, Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary, Permanent Representative, Republic of Tunisia

WIEN, 30. november 2021 – Gerd Müller, Tysklands fungerende forbundsminister for økonomisk samarbeid og utvikling, tiltrer som ny generaldirektør for FNs organisasjon for industriell utvikling (UNIDO). Müllers utnevnelse for en fireårsperiode ble bekreftet på UNIDOs generalkonferanse i Wien. Müller vil etterfølge kineseren Li Yong, som har ledet FNs spesialiserte byrå som driver inkluderende og bærekraftig industriell utvikling siden 2013.

I løpet av sine to embetsperioder ledet Li organisasjonen gjennom en viktig overgang da medlemslandene fornyet UNIDOs mandat med vedtakelsen av Lima-erklæringen fra 2013. Lima-erklæringen fra 2013 fremhevet konseptet og visjonen om inkluderende og bærekraftig industriell utvikling, som var integrert i 2030-agendaen for bærekraftig utvikling som SDG 9, «Bygg motstandsdyktig infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og fremme innovasjon».

Li lanserte deretter Program for Country Partnership, en innovativ utviklingsmodell som bygger synergier med pågående regjerings- og partnerintervensjoner som støtter industriell utvikling og som utnytter investeringer i utvalgte prioriterte sektorer. Kina økte dermed sin innflytelse i utviklingslandene.

Tyskland overtar etter Kina

Generaldirektør Gert Müller fra Tyskland lover å bygge videre på det vellykkede arbeidet til sin forgjenger: «Jeg vil takke den avgående generaldirektøren Li og UNIDO-staben for det vellykkede arbeidet de siste åtte årene». Han ønsker å styrke UNIDO ytterligere ved å skape en global plattform for teknologioverføring, kunnskap og digitalisering. Plattformen, sier han, «kan fremme grønne ferdigheter og teknologier, utvide bruken av fornybar energi og åpne rettferdig tilgang til globale markeder og verdikjeder – i nært samarbeid med andre FN-byråer, regjeringer, utviklingsbanker, selskaper og investorer, skriver Nordens Nyheter.

LI Yong, generaldirektør for FNs industrielle utviklingsorganisasjon (UNIDO), gikk altså av av på møtet i Wien. Han har hatt en omfattende karriere som senior økonomisk og finansiell beslutningstaker. Som viseminister for finans i Folkerepublikken Kina og medlem av sentralbankens pengepolitiske komité i et tiår, var Li involvert i å fastsette og harmonisere finans-, penge- og industripolitikk, og i å støtte en sunn økonomisk vekst i Kina. Han presset frem reformen av finanssektoren, og fikk store finansinstitusjoner til å etablere selskapsstyring, håndtere giftige eiendeler og styrke risikostyringen. Li la stor vekt på skattemessige og økonomiske tiltak til fordel for landbruksutvikling og små og mellomstore bedrifter, hjørnesteinene for å skape økonomiske muligheter, redusere fattigdom og fremme likestilling. Han spilte en nøkkelrolle i Kinas samarbeid med multilaterale utviklingsorganisasjoner, som Verdensbankgruppen og Den asiatiske utviklingsbanken.

Avgående generaldirektør Li Yuong fotografert på FN-konferansen i UNIDO ifjor( Foto: Unido)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*