(Malmø/København) NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møtte og takket personell som deltok i øvelse Air Defender 2023 sammen med den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius ved flybase Jagel i Nord-Tyskland tirsdag (20. juni 2023).
Generalsekretæren minnet om viktigheten av luftvern og forklarte at denne øvelsen viser at «NATO er klar til å forsvare hver tomme av alliert territorium, og hver tomme av alliert luftrom», med styrker fra Europa og Nord-Amerika som trener sammen. «Det er en sterk visning av Tysklands engasjement og evner,» sa han. I en stor svensk forsvarsrapport advares det mot trusselen fra Russland, og det hevdes at et russisk angrep på Sverige ikke kan utelukkes.

Kong Carl XVI Gustaf besøkte tech-huben Minc i Malmö torsdag Minc er en veletablert institusjon i Malmös startup-scene. Startup-huset på Anckargripsgatan har vært hjemsted for flere teknologisuksesser siden oppstarten i 2003. Et eksempel er Jan Erik Solems Polar Rose, som ble solgt til Apple. Sverige er på topp i Norden når det gjelder teknologiske startups.

Torsdag fikk inkubatoren spesielt besøk av kongen og en delegasjon fra IVA, Royal Academy of Engineering Sciences.

Kongen var imponert over det han så.

«Det er flott at dette finnes og at det har pågått i 15 år. I går kveld sa jeg at på 60-tallet da man kjørte rundt og så på lignende situasjoner var det på et helt annet nivå. Den gang var det mer teknisk, ting som flyttet , skogsmaskiner og lignende. Nå er det noe helt annet, det er mest knapper. Det er gøy å se hvordan det har endret seg, sier han, ifølge Minc.

Kongen fikk også muligheten til å få implantert en brikke i kroppen. Noe han takket nei til.

«Jeg er ikke helt der ennå, men alt sånt er litt følsomt. Det kommer an på hva som er inkludert i disse sjetongene. Det kan være bra at du alltid er synlig, hvis du går galt i skogen eller noe annet forferdelig skjer , det er i og for seg bra. Men det betyr at alle andre som kan ønske seg en på andre måter, kanskje også kan følge en.»

I fjor tok selskapene i Mincs inkubator inn over 88 millioner svenske kroner i ulike former for finansiering.

– Dette er en historisk begivenhet. I disse urolige tider og i påvente av NATO-medlemskap er dine sterke partnere viktige, sier assisterende luftforsvarssjef brigadegeneral Tommy Petersson i en pressemelding.

Mandag denne uken sendte landet to amerikanske B-1B Lancer-bombefly fra Bomber Task Force (BTF) ved Norrbottens luftfløy, F 21, for en øvelse med den svenske hæren og luftvåpenet.

Dette skal være første gang amerikanske bombefly lander i Sverige, skriver det svenske forsvaret i meldingen.

Luftforsvaret har jevnlig øvd med Bomber Task Force, men tar nå neste skritt i samarbeidet gjennom plassering av B1-B Lancer på svensk territorium, sier brigadegeneral Petersson.

Generalsekretær Jens Stoltenberg(Se foto tatt av NATO)minnet om viktigheten av luftvern og forklarte at øvelsen i Nord-Tyskland viser at «NATO er klar til å forsvare hver tomme av alliert territorium, og hver tomme av alliert luftrom», med styrker fra Europa og Nord-Amerika som trener sammen. «Det er en sterk visning av Tysklands engasjement og evner,» sa generalsekretær Stoltenberg. ifølge NATO.

Oversettelse til norsk: Erik Heming.



Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*