Den svenske inflasjonen nærmer seg målet på to prosent samtidig som den generelle svenske økonomien er svak.Riksbanken i Stockholm lemper dermed på pengepolitikken, og senker styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Hvis inflasjonsutsiktene holder,kan styringsrenten settes ytterligere ned to ganger i løpet av andre halvår.

Med denne svenske rentesenkningen er svenskene over rentetoppen, og dette vil före til en snarlig norsk rentenedgang, kanskje med tre rentesenkninger i en periode på vel ett år.Pussig nok er norsk presse fortsatt lunkne til statsminister Jonas Gahr störe,tross Trond Giskes positive omtale av statsministeren i en artikkel i Dagbladet. Störe fortjener ros for sitt mot overfor Russland, med sin stötte til Ukraina og randstater som Moldava. Kritikere har påpekt at Norges ambassadör Robert Kviles deltagelse i president Vladimir Putins innsettelsesermoni i Moskva i mai, kan ha vært stretegisk klok utenrikspolitikk politikk av regjeringen Jonas Gahr Störe.

Oljefondet i ryggen.
Utenriksminister Espen Barth Eide har rett når han skriver i Aftenposten at det gjöres for lite for Ukraina. Norge kan med sine store olje og gassinntekter spille en nökkelrolle i Ukraina og for Europa. Man kan öke Nansen-programmet med de nödvendige belöp, for sammen med USA og Tyskland bidra til å redusere faren for russiske militære angrep andre steder i Europa, som i Baltikum. Det er lite sannsynlig at Russland angriper NATO-landet Norge, som sammen med Finland og Sverige har Europas störste flåte av moderne jagerfly.

Vekst i bygg og anlegg

Det er viktig at vi får fart på byggevirksomheten i Norden etter det vimå kunne karakterisere som t prosent av GNP kollaps. Dagens rentebeskjed fra Riksbanken i Stockholm er meget viktig og gir en signaleffekt til Norges Bank. Den ökonomiske veksten i USA er for tiden såsterk at enrenteökning neppe er på trappene. Situasjonen for ECB(Den europeiske sentralbanken) likner litt på situasjonen i Europa, der penger til forsvaret i henhold til kravet fra USA om at to prosent av et lands bnp skal gå til forsvarsutgifter,kan stimulere internasjona ökonomi. Kina, som har den sterkeste veksten i Europa med over fem prosent, bidrar med sin eksport til vår del av verden, å opprettholde etterspörselen. Tanken på et kjernekraftfond i Europa har fått stötte i kjernekraftnasjoner som Sverige og Tyskland,og kan före til nye tanker om mindre kraftverk som kan gi billigere energi for Europa på sikt.

Historisk svensk vendepunkt

Den svenske rentetoppen er nådd etter åtte år med stadig höyere renteri vårt naboland. Dette kan åpenbart være en fordel for regjeringen Jonas Gahr Störe, som til tider har hatt större problemer enn det han(den) fortjener.

Den svenske Riksbankens styre har bestemtå senke styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 3,75 prosent. Hvis inflasjonsutsiktene holder, kan styringsrenten settes ytterligere ned to ganger i løpet av andre halvår.

Regjeringskonferansen 25. april er fotografert av Torbjörn Kjosvold i Forsvaret. Foto av statsminister Jonas Gahr Störe er tatt av NTB Kommunikasjon med fri bruk for internasjonal presse.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*