Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Sverige den 19 augusti 2023 etter invitasjon av statsminister Ulf Kristersson.

WASHINGTON (Reuters) – USA har godkjent å sende F-16 jagerfly til Ukraina fra Danmark og Nederland for å forsvare seg mot russiske inntrengere så snart pilotopplæringen er fullført, sa en amerikansk tjenestemann torsdag. Ukraina har aktivt søkt etter de amerikanskproduserte F-16 jagerflyene for å hjelpe dem med å motvirke russisk luftoverlegenhet. Washington ga Danmark og Nederland offisielle forsikringer om at USA vil fremskynde godkjenning av overføringsforespørsler for F-16-er for å dra til Ukraina når pilotene er trent, sa tjenestemannen.

Danmark og Nederland hadde nylig bedt om disse forsikringene. USA må godkjenne overføringen av militærflyene fra sine allierte til Ukraina. En koalisjon av 11 land skulle begynne å trene ukrainske piloter til å fly F-16 jagerfly denne måneden i Danmark. Danmarks fungerende forsvarsminister Troels Poulsen sa i juli at landet håpet å se «resultater» fra treningen tidlig i 2024. NATO-medlemmene Danmark og Nederland har ledet internasjonal innsats for å trene piloter så vel som støttepersonell, vedlikeholde fly og til slutt gjøre det mulig for Ukraina å skaffe F-16 for bruk i krigen med Russland. Utenriksminister Antony Blinken sendte brev til sine danske og nederlandske kolleger og forsikret dem om at forespørslene ville bli godkjent, sa den amerikanske tjenestemannen. «Jeg skriver for å uttrykke USAs fulle støtte til både overføringen av F-16 jagerfly til Ukraina og for opplæring av ukrainske piloter av kvalifiserte F-16 instruktører,» sa Blinken i et brev til de to tjenestemennene, en kopien ble sett av Reuters. Blinken sa: «Det er fortsatt avgjørende at Ukraina er i stand til å forsvare seg mot pågående russisk aggresjon og brudd på dens suverenitet.» Han sa at godkjenningen av forespørslene vil tillate Ukraina å dra «full nytte av sine nye evner så snart det første settet med piloter fullfører opplæringen». USAs president Joe Biden godkjente treningsprogrammer for ukrainske piloter på F-16 i mai. I tillegg til trening i Danmark, skulle det opprettes et treningssenter i Romania. Kiev vil ikke være i stand til å betjene USA-bygde F-16 jagerfly denne høsten og vinteren, sa talsperson for det ukrainske luftvåpenet Yuriy Ihnat til ukrainsk TV sent onsdag. Amerikanske tjenestemenn har privat sagt at F-16-jetfly ville ha vært til liten hjelp for Ukraina i den nåværende motoffensiven, og at de ikke vil være en game changer når de til slutt ankommer gitt russiske luftvernsystemer og omstridt himmel over Ukraina.

Nederland og Danmark leverer et større antall jagerfly av typen F-16 til Ukraina. Den svenske regjeringen vil vurdere å selge svenske jagerfly til Ukraina(Foto: Regeringen.se og Reuter.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*