Energiminister Ibrahim Baylan vil bygge ti nye kjernekraftreaktorer( Foto: Tidningarnas Telegrambyrå /Erik Nylander)
Den svenske energiministeren Ibrahim Baylan vil bygge ti nye kjernekraftreaktorer( Foto: Tidningarnas Telegrambyrå /Erik Nylander)

Energisamtalene mellom den svenske regjeringen og opposisjonen gir klarsignal til å bygge ti nye atomreaktorer for å erstatte eksisterende anlegg. Avtalen inkluderer et mål om hundre prosent fornybar energi i 2040, men ingen sluttdato for kjernekraft, ifølge den svenske energiministeren Ibrahim Baylan. Dette betyr at finske energiselskapet Fortum,som eier 43 prosent i Hafslund, kan få nye oppdrag med utygging av kjernekraftverk. Det finske selskapet eier en del av det svenske kjernekraftverket i Oscarshamn.

Produserer grønn energi

– Vi kan ikke pensjonere svensk kjernekraft, sier det svenske høyres politisk talsmann Lars Hjälmered(M).Överenskommelsen inkluderer et mål om 100 prosent fornybar energi i 2040, men ingen sluttdato for kjernekraft, ifølge energiministeren fra sosialdemokratene.
Lars Hjälmered sier at energiavtalen innebærer at den svenske kjernekraftsskatten avvikles. Han sier til Dagens Nyheter at Sverige vil kunne ha kjernekraft i overskuelig fremtid. Men Hjälmered sier at vannkraft og grønn energi skal utygges videre. Norske Statkraft har produksjon av energi basert på vann i Sverige etter en avtale med tyske E.ON for noen år siden.

Mange jobber i kjernekraft

Energiministeren Ibrahim Baylan (S)sa til nordisk presse at var solt og glad for avtalen.Lise Nordin, Miljøpartiets energipolitiske talsmann, sier at det vil bli store investeringer i fornybar energi. Hun sier at Sverige skal bygge solenergi, vindkraft, vannkraft og bioenergi.
Partene er også enige om målene for energieffektivitet 2020-2030. Sertifikatsystemet vil bli forlenget og utvidet, ifølge Center Energy politisk talsmann Richard Nordin senterpartiet(C). Penilla Gunther, Kristendemokratenes representant i energi forhandlingene, sier at over 400 000 mennesker i basisnæringen er direkte avhengig av kjernekraft. Hun sier at den langsiktige elektrisitetsproduksjon mål gjør at kjernekraften fortsatt er viktig selvom det uvisst å si hvilken rolle den vil spille spille etter 2040, sier hun.

Kjernekraft og grønn energi

Vensterpartiets leder Jonas Sjöstedt sier det er gode elementer i avtalen, for eksempel at sertifikatsystemet vil bli forlenget og utvidet. Likevel er ikke Vesterpartiet med på avtalen.

– Regjeringen har helt kjøpt Moderat partipolitikk og tilpasset hele settet med moderate som. Denne avtalen er ingen sluttdato for kjernekraft, det betyr at nye atomkraftverk kan bygges. Dermed er det heller ingen dato for når vi vil ha en fornybar energi, sier Jonas Sjöstedt ifølge Dagens Nyheter. Dermed følger ikke den svenske regjeringen Tyskland og Angela Merkel, som har besluttet å avvikle den tyske kjernekraften, skriver Nordens Nyheter.

Kjernekraftverket i Oscarsham eies bl.a. av det finske energiselskapet Fortum, som eier 34 prosent av Hafslund( Foto: Wikipedia)
Kjernekraftverket i Oscarsham eies bl.a. av det finske energiselskapet Fortum, som eier 34 prosent av Hafslund.( Foto: Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*