Dette kan være Magdalena Anderssons siste helg som statsminister i denne omgang( Foto: Kristian Pohl/ Regeringen)

Sverige har fått en borgerlig trepartiregjering uten Sverigedemokratene. Men SD har likevel stor innflytelse på arbeidet i den svenske regjeringen. Fredag ​​14. oktober presenterte talmannen i den svenske Riksdagen sitt forslag til statsminister. Selve og avstemningen omkring Ulf Kristersson som statsminister finner sted mandag 17. oktober kl. 11.00. Avgående statsminister Magdalena Andersson vil øke forskjellene i Sverige, sier hun til Ekot i Sveriges Radio.

Dersom Ulf Kristersson blir utnevnt til statsminister, vil han avgi sin regjeringserklæring og gi melding om hvilke statsråder som vil inngå i regjeringen til kammeret tirsdag 18. oktober klokken 9.30. I så fall finner skifteråd sted samme dag kl.13. De fire samarbeidspartiene aksepterer at Sverigedemokratene leder et samordningskansli, som skal følge med i hva regjeringen gjør fremover. Dermed blir SB, som det største borgerlige partiet sittende utenfor regjeringen.

Spennede regjeringskabal

Ulf Kristersson fra svenske Høyre, legger sluttkabalen for en ny svensk borgerlig regjering. Han må legge frem et borgerlig regjeringsalternativ på mandag.

Svenskenes høyreparti, M, Kristelig forlkeparti(KD) og det tidligere folkpartiet liberalene(L) har som mål å danne en felles regjering. SD skal stå utenfor – men få et eget samordningskontor med politiske tjenestemenn i regjeringskontoret

-Vi, som det største partiet i den konstellasjonen, har fått betydelig politisk innflytelse, sier partileder Jimmy Åkesson ifølge Svenska Dagbladet.

– Vi er i prinsippet ferdige. Vi går mot en borgerlig regjeringsdannelse, sier kommende statsminister Ulf Kristersson på en pressekonferanse i Stockholm onsdag. Den ble holdt etter et møte med Riksdagens talmann Andreas Norlén som er en slags stortingspresident i Sverige. Han ba om ytterligere to dager til å sluttføre forhandlingene. De to dagene trengs for å få alle detaljer på plass, framholdt han.

Pressemelding fra Talmannen

Kristersson opplyste ikke hvilke partier som vil inngå i Sveriges nye regjering, uten at det er Moderaterna Liberalerna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna deltatt i forhandlingene. De fikk til sammen et knapt flertall i valget i september. Norlén bekreftet denne uken at at Moderaternas leder fikk en frist til fredag med å legge frem et regjeringsalternativ.

– Under vårt møte ble jeg informert om at sonderingsoppdraget går framover, men det trenger litt mer tid. Jeg er nøye med at Sverige skal få en ny regjering så snart som mulig, men arbeidet bør samtidig ikke forseres, skriver talmann Andreas Norlén i en pressemelding fra Riksdagen.

Hvis Ulf Kristersson da foreslås som ny statsminister, kommer forslaget til å legges fram i Riksdagen samme dag, opplyser Norlén.Selve avstemningen vil da kunne skje mandag 17. oktober. Planleggingen er foreløpig, og denne tidsplanen kan bli justert. Den politiske avstanden er stor, spesielt mellom Sverigedemokraterna (SD) og Liberalerna.Ettersom SD ble største parti på borgerlig side, krever partiet enten plass i regjeringen eller betydelig politisk innflytelse som parlamentarisk støtteparti. Sverigedemokratene får etter det Nordens Nyheter erfarer ikke plasss i regieringen. Svenske analytikere peker på uenighet om bistand, der Liberalerna og Kristdemokraterna ønsker å opprettholde et høyt nivå, mens SD ønsker mindre satsing på utviklingshjelp. Ulf Kristersson fikk oppdraget med å danne regjerirng den 19. september, og forhandlingene har pågått i to uker. Svenske analytikere peker på at dette er en svakhet for den nye borgerlige regjeringen.

Statsminister Ulf Kristersson i SVerige, neste uke( Foto: Moderata Samlingspartiet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*