Nordiske virksomheter påvirkes av en rekke ulike faktorer, det er ikke alltid like enkelt å konkurrere med for eksempel produksjon i lavkostland. Lønnsnivået i for eksempel Norge vil også i fremtiden befinne seg skyhøyt over det i land med en betydelig lavere levestandard, men norske selskaper kan selvfølgelig konkurrere på andre områder.

Automatisering og effektivisering

Det er viktig å huske på at den store utflyttingen av produksjon fra Norge skjedde i en tid da mange prosesser fortsatt var preget av manuelt arbeid. I dag er både produksjon og logistikk automatisert i mye større grad, uansett om det dreier seg om beholdningsstyring i tradisjonelle lagerhyller eller helt automatisert drift i et robotlager.

Hovedpoenget er at gjennom automatisering og effektivisering reduseres lønnskostnadenes betydning for resultatet på bunnlinjen. Hvis driften av en automatisert løsning kan skje med omtrent samme kostnadsbase som i et lavlønnsland, åpner det seg helt nye muligheter for at norske selskaper kan være konkurransedyktige.

Fordelen ved lokale lager

Utfordringer med global logistikk har også skapt oppmerksomhet rundt hvor ømfintlige de globale logistikkprosessene kan være. Når deler produseres på andre siden av kloden, samtidig som kapasiteten i fraktmarkedet er sprengt, skaper det åpenbart problemer på mange områder.

Såkalt «just in time»-produksjon, der deler ankommer fabrikken akkurat når de skal brukes, gir god mening i en verden der man alltid kan stole på at alle deler kommer akkurat som lovet. Det er imidlertid umulig å garantere, noe som har ført til at mange virksomheter har revurdert hvor langt man bør strekke denne driftsformen. Det kan også være en fordel for nordiske bedrifter, som kan levere en helt annen grad av trygghet og fleksibilitet. Med et lokalt lager er det mulig å garantere stabile leveranser, samtidig som det også er mulig å være fleksibel når det gjelder ekstraleveringer eller endringer i mengde. Derfor kan også strømlinjeformet lagerdrift gi positive ringvirkninger – noe som påvirker andre nordiske virksomheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*