Tiden må være over der hver etat har sine egne løsninger, mener Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge. Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no.

Denne våren er det innspurt i arbeidet med ny nasjonal digitaliseringsstrategi. En felles digital løsning på tvers av alle etater er helt nødvendig for å lykkes, mener Regnskap Norge og Digitaliseringsdirektoratet.

– Det er avgjørende at vi sikrer moderniseringen av de samfunnskritiske løsningene Altinn og ID-porten, hvis ikke trues sikkerheten til løsningene vi i Norge ikke klarer oss uten, sier direktør Frode Danielsen i Digitaliseringsdirektoratet.

– Manglende modernisering kan gi langvarig nedetid, fare for at personopplysninger kommer på avveie, og store økonomiske konsekvenser for samfunnet, legger administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge til.

Koster tid og penger

Han mener at en ny digitaliseringsstrategi må spille på lag med næringslivet dersom målet om å fornye Norge skal nås.

– Helt avgjørende vil det være å få en felles nasjonal løsning på tvers av alle etater. Erfaringen fra Regnskap Norge er at etater ikke alltid vet hva andre etater gjør. Det fører gjerne til at enkelte offentlig etater utvikler en egen løsning, der helheten ikke ses i sammenheng på tvers av sektorene, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge, og fortsetter:

– Effekten er at innbyggere og næringslivet må forholde seg til flere ulike offentlige registre og gi opplysninger om det samme flere ganger. Det koster både tid og penger. Tiden må være over der hver etat har sine egne løsninger. Alle digitaliseringsprosjekter bør koordineres sentralt, mener Aale-Hansen.

Krever autoritet og kraft

Digitaliseringsdirektoratet viser til Riksrevisorens budskap om at staten må skaffe til veie rundt fem milliarder kroner hvert år fremover mot 2060. Det blir avgjørende å bruke mulighetene digitalisering gir for å lykkes med dette målet; å sikre at velferdsstaten opprettholdes på dagens nivå.

– Hvis vi ikke styrer og finansierer digitaliseringen smidigere på tvers, vil offentlig sektor bruke mer penger, levere dårligere tjenester og gå glipp av store innsparinger som trengs til andre samfunnsformål. Samordning på tvers av sektorer og virksomheter vil kreve betydelig autoritet og kraft, sier direktør Frode Danielsen i Digitaliseringsdirektoratet.

Regnskap Norge peker på viktigheten av et tett samspill mellom det offentlige og næringslivet i en ny nasjonal digitaliseringsstrategi. Helt avgjørende er koordinering, samhandling, forenkling og effektivitet.

Her har Regnskap Norge og Digitaliseringsdirektoratet sammenfallende synspunkter.

– Fra Digitaliseringsdirektoratets side er vi opptatt av at en ny digitaliseringsstrategi må være forpliktende på tvers av alle sektorer. Derfor må målet være å få på plass strukturelle endringer som gjør det mulig å styre og finansiere digitalisering på helhetlig og samordnet vis, sier Frode Danielsen, direktør i Digitaliseringsdirektoratet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*