Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand(Foto: Mynewsdesk)

Konsernsjef Odd Arild Grefstad mener IEA kan gjøre mer for å vise verden hva som skal til for å levere i tråd med Parisavtalen.

– IEA leverer ikke de verktøyene regjeringer, investorer og selskaper trenger for å tilpasse politikk, investeringer og forretningsstrategier til Parisavtalen.

Det sier Odd Arild Grefstad, konsernsjef i Storebrand.

Det internasjonale energibyrået, IEA, publiserte nylig sin rapport «World Economic Outlook». Denne gir et svært viktig beslutningsgrunnlag globalt, både for investorer, næringsliv og politikere.

Etterlyser bedre analyser

Storebrand og 64 andre internasjonale selskaper, organisasjoner og akademikere ber om at byrået gir en bedre analyse av hva som skal til for å nå målet om 1,5 graders oppvarming, i tråd med Parisavtalen. Byrået bør blant annet inkludere analyser om implementering av fornybar energi, økt energieffektivitet, økt andel elbiler og en brems i utviklingen av olje, gass og kullproduksjon i sitt fornybarscenario.

Det kommer fram i et brev til IEAs administrerende direktør, Faith Birol, blant annet signert av Storebrand, Nordea, IKEA, Zurich Insurance Group, Folksam og tidligere FNs klimasjef, Christiana Figueres.

Nåværende fornybarscenario i rapporten gir 1,8 graders oppvarming innen 2070. Det er 20 år for sent og gir ikke en god nok føring på tiltak verden trenger for å holde den globale oppvarmingen på 1,5 grader. Hovedscenariet gir minst 2,7 graders oppvarming.

– IEA har mulighet til å gå i front og vise verden hva som skal til for å levere i tråd med Parisavtalen. I deres siste rapport har de ikke lykkes med dette, sier Grefstad.

Saken ble nylig omtalt i Reuters.

Her er noen av oppfordringene i brevet

«World Economic Outlook»-rapporten har kraften til å bli en selvoppfyllende profeti, og har dermed et stort ansvar som overgår andre publikasjoner som kun er beskrivende. IEA kan ikke ignorere dette ansvaret.»

«Vi oppfordrer IEA om å lage et transparent fornybarscenario som sin sentrale referanse i 2020-rapporten. Ambisjonen til fornybarscenariet må endres til å gi en rimelig sannsynlighet for å nå netto nullutslipp innen 2050 (ikke 2070) og begrense global oppvarming til 1,5 grader (ikke 1,8 grader).»

«2020 markerer et vendepunkt for verden – året vi enten grep utfordringene og mulighetene, eller fortsatte å forsinke og hindre overgangen til et lavutslippssamfunn. Vi gir IEA en mulighet til å gå i front og vise verden hva som er nødvendig for å levere på en 1,5 graders framtid.» 

Om Storebrand 

Storebrands ambisjon er å være best på sparing til pensjon. Storebrand skal levere bærekraftige løsninger tilpasset kundens livssituasjon slik at den enkelte får en bedre pensjon, og en bedre verden å gå av med pensjon i. Storebrand har om lag 40 000 bedriftskunder og 1,9 millioner personkunder i Norge og Sverige, med hovedkontor på Lysaker utenfor Oslo. Storebrand forvalter over 700 milliarder kroner og er Norges største private kapitalforvalter. Vi jobber målrettet for å nå visjonen om at Våre kunder anbefaler oss. Storebrand-aksjen (STB) er notert på Oslo Børs.

Besøk oss på www.storebrand.no og følg oss på twitter @Storebrand_no

Kommunikasjonsansvarlig bærekraft Margrethe Assev i Storebrand(Foto: Mynewsdesk)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*