Her er et utdrag av Jonas Gahr Støres tale til landsmøtet i Arbeiderpartiet 2023.

Vår regjering har styrket Forsvaret, og denne uken varslet vi at vi nå legger en plan for å bruke minst 2 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt på forsvar innen 2026. Det er en del av NATO-forpliktelsene.Et større, sterkere og mer tidsriktig forsvar er viktig og nødvendig. For krig handler om mer enn forsvar, det handler også om verdier. Russland prøver å tvinge frem et annet Europa. Det skal vi ikke akseptere, sa Jonas Gahr Støre i sin tale.

Norge skal ikke være et skip som flyter med markedskrefter og strømmer på åpent hav. Norge skal styres politisk, og vi har store oppgaver foran oss.

I min tale på Arbeiderpartiets landsmøte snakket jeg om hvordan Arbeiderpartiet vil møte en tid med krig i Europa, prisvekst og høye strømpriser, om hvordan vi skal bidra til løsninger på klima- og naturkrisen, og hvordan Norge skal rustes for en tid med flere eldre enn barn og knapphet på arbeidsfolk.

Det siste året har 100 000 flere kommet i jobb i Norge. Det er veldig bra. Nå retter vi oppmerksomheten mot «de neste 100 000», de 100 000 mellom 16 og 30 år i Norge i dag som står utenfor arbeid, utdanning eller opplæring.  

De fortjener vår fulle oppmerksomhet. Vi vil blant annet ansette 360 ungdomsveiledere i NAV for å koble ungdom som trenger jobb med bedrifter som trenger arbeidsfolk.

En annen nyhet i talen er at vil vi gi skolene 120 millioner kroner i friske midler til å innkjøp av lærebøker. Gode venner, mindre skjerm, mer konsentrasjon og dybdelæring. En mer praktisk og variert skolehverdag. Flere folk og mer kompetanse i barnehagen. Et sterkere lag rundt elevene i skolen. Og selvfølgelig, som vi alltid vektlegger: et utstyrsløft for yrkesfagene og flere læreplasser. Det er kjernen i vår utdanningspolitikk. 

Deler bekymringen

Lykkes vi med utdanningslinja, og flere gjennomfører utdanningen, da lykkes vi lettere med det som kommer senere, arbeidslinja, at vi får flere i jobb.

I debatten om arbeidslinja ser vi også et engasjement for de som ikke kan stå i arbeid. Og som i dyrtid blir hardest rammet. Den bekymringen deler jeg. 

Usosiale kutt, det er ikke arbeidslinja. Det å holde trygder og stønader så lave som mulig, er heller ikke arbeidslinja. Arbeidslinja handler ikke om å straffe folk som ikke kan stå i jobb.

Arbeidslinja er der for å gi folk trygghet, fellesskap og muligheter.

Så vet vi at det er noen som ikke kan jobbe. Selv om vi utdanner. Selv om tilrettelegger. Selv om vi inkluderer. Det kan være midlertidig eller varig. Du er syk. Eller du har en skade eller funksjonsnedsettelse som gjør det umulig. Da skal du få sykepenger, arbeidsavklaringspenger, uføretrygd, pensjon.

Og du skal ta imot med god samvittighet, for, velferdsstaten er ikke til pynt – den er til bruk!

Den tyngste stunden i vår regjering, det var morgentimene 24. februar 2022. Det vi fryktet ble virkelighet: Russland fører en fullskala angrepskrig– og erobringskrig i Europa mot et naboland, mot Ukraina. Ødeleggelsene og lidelsene er sjokkerende.

Hver dag mister mødre og fedre sine barn. Barn mister sin mamma og sin pappa. Uskyldige medmennesker blir drept. Millioner drives på flukt fra hjemmene sine.

Mange i eget land, til landene rundt og titusener liketil Norge, til hver eneste kommune i vårt land. Denne krigen understreker det viktigste ansvaret enhver regjering har: Ta vare på vår sikkerhet.

Derfor står vi klippefast på norsk NATO-medlemskap. Det er vår forsikring. Så når verden og det sikkerhetspolitiske landskapet endres, så går forsikringspremien opp. Da må vi være med og betale for det.

Arbeiderpartiet med ny ledelse under landsmøtet på Yuongstorget( Foto: Nptander)Bildet av Jonas Gahr Støre kan benyttes fritt ved kreditering av fotograf.(NTB Kommunikasjon/ Statsministerens kontor).

Norge styrker forsvaret

Vår regjering har styrket Forsvaret, og denne uken varslet vi at vi nå legger en plan for å bruke minst 2 prosent av Norges brutto nasjonalprodukt på forsvar innen 2026. Det er en del av NATO-forpliktelsene.

Et større, sterkere og mer tidsriktig forsvar er viktig og nødvendig. For krig handler om mer enn forsvar, det handler også om verdier.

Russland prøver å tvinge frem et annet Europa. Det skal vi ikke akseptere.

Derfor sier vi fra vårt landsmøte: Vi som er her, er med ukrainerne. Deres kamp er vår kamp. Deres frihet er vår frihet.

Ofte har store reformer og samfunnsendringer i Norge startet nettopp på landsmøtet i Arbeiderpartiet. Åttetimersdagen, NATO-medlemskapet, utbygging av velferdsstaten og folketrygden, felles ekteskapslov, foreldrepermisjon, selvbestemt abort.

Fotavtrykkene er sterke. Behovene fremover er store. Og nå står vi overfor nye veivalg, nye vedtak. 

På Arbeiderpartiets landsmøter er det skapt historie.

Nå skapes det fremtid, sa Jonas Gahr Støre i sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte.

Jonas Gahr Støre sammen med Ap`s nye ledelse(Foto: Nordic News)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*