Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea ( Foto: Nordea/ Flickr)
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea ( Foto: Nordea/ Flickr)

Det var en nedgang på 1,6 prosent i norsk industriproduksjon fra juni til juli 2015, viser sesongjusterte tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) mandag. Det var ventet en nedgang på 0,6 prosent, ifølge TDN Finans. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets sier til Dagens Næringsliv at dette er et relativt kraftig fall. Dermed går det mot et norsk rentekutt i september

På årsbasis falt indeksen med 6,0 prosent, mot et fall på 3,7 prosent foregående måned, opplyser nyhetstjenesten.Indeksen steg med 0,1 prosent i juni. Handelsbanken Capital Markets ventet en nedgang på 1 prosent i juli.I en morgenrapport fra meglerhuset, pekte seniorøkonom Marius Gonsholt Hov på forrige ukes innkjøpssjefsindeksen (norsk pmi). Denne viste det laveste nivået siden august 2009.

– Pilene peker fortsatt ned for norsk industri, noe som i det siste har kommet særlig til syne i PMI-tallene. Merk imidlertid at demånedlige industritallene er svært volatile, og derformå vi belage oss på overraskelser begge veier, skrev Hov.DNB Markets ventet en nedgang på 0,3 prosent i juli før fasiten ble publisert mandag morgen.

– Tendensen har vært svak i det siste, spesielt for verftene og til dels også for verkstedindustrien, som begge rammes av oppbremsingene i oljesektoren. Det er grunn til å tro at denne utviklingen vil fortsette, skriver seniorøkonom Knut A. Magnussen i meglerhusets morgenrapport.

Sentralbanksjef øystein olsen må trolig senke rentend kraftig 24. september 8 foto: Regjeringen)
Sentralbanksjef øystein olsen må trolig senke rentend kraftig 24. september 8 foto: Regjeringen)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*