Johan Sverdrup-feltet fotografert av Statoil/Equinor.)

Globale oljepriser stiger over 100 dollar ettersom forsyningsbekymringer som stammer fra konflikten i Ukraina øker. Det skriver senior oljemarkedsanalytiker Louise Dickson i Rystad Energys seneste oljemarkedskommentar.

Russlands flaggskip Ural-blandingen var en av de første oljetyper som brøt gjennom 100 dollar per fat i år, men landets inntog i Ukraina har gjort det til et av de giftigste fatene på markedet. Den middels sure blandingen, som vant flerårige premier mot Brent tidligere i år, handles nå til mer enn $10 per fat rabatt i forhold til Nordsjøens referanseindeks.

Forsøker å omstille seg

Foreslåtte sanksjoner som enten vil svarteliste russiske oljeforsyninger eller svarteliste de finansielle verktøyene for å kjøpe russisk råolje, rammer allerede prisdannelsen for råolje i Ural, ettersom europeiske raffinerier forsøker å omstille Ural-kjøp for andre sammenlignbare middelsur-kvaliteter, spesielt de som kommer fra Midtøsten og OPEC-kjernen. medlemmene Saudi-Arabia og Irak.

Hvis Europa avviser de rabatterte Uralene, vil det være raffinerier som henter tønnene.
Spesielt vil asiatiske raffinører ha muligheten til å ta fat og utnytte den sterke rabatten.

Flaggskipet Ural-blandingen blir primært lastet og fraktet ut av havnene Novorossiysk og Primorsk ved Svartehavet og de baltiske havnene Ust-Luga og Primorsk, og losses hovedsakelig i europeiske land.
Mens et transportstopp på grunn av krig i Ukraina normalt vil øke premien på denne blandingen, ender trusselen om sanksjoner som umuliggjør kjøp av russisk råolje faktisk opp med å redusere fatene.

Den kraftige rabatten på middels sur karakter kan påvirke OPEC+s beslutning på morgendagens møte om å bringe mer analoge fat, som Arab Light, Arab Heavy og Basrah Light, til markedet.

Ettersom Omicron-utvinningen utvides, ser raffinerier som utnytter høye mellomdestillatsprekker økt konkurranse om middels sure kvaliteter.

Saudi-Arabia størst

Av de totalt 22 millioner globale medium sure fatene i produksjon globalt, står Saudi-Arabia for 8,6 millioner fat per dag, Irak 3 millioner fat per dag, Russland 2,7 millioner fat per dag, Kuwait 2,1 millioner fat per dag, Iran 1,7 millioner fat per dag, og De forente arabiske emirater rundt 800 000 fat per dag. som 1,2 millioner bpd fra USA, hovedsakelig fra dypvannsfeltene i den amerikanske Mexicogulfen.

Den foreslåtte manøveren fra USA og allierte for å frigjøre strategiske petroleumsreserver er rapportert å inkludere søte kvaliteter, som sannsynligvis vil ha en mer direkte innvirkning på bensinprisene i Nord-Amerika enn den siste utgivelsen, som først og fremst ble nominert i sure råoljevolumer fra USA side.

Bare et papirløfte

En betydelig SPR-kunngjøring fra USA og andre importerende land i dag vil sannsynligvis ikke påvirke beslutningen for OPEC+ om å øke sitt kvotetak med 400 000 bpd for april 2022.
Imidlertid er løftet fra OPEC+ om å øke forsyningen så langt et papirløfte, ettersom vår forsyningsdatabase indikerer at deltakende OPEC+-avtalemedlemmene faktisk produserer rundt 800 000 bpd under oppgitte målnivåer, noe som øker mangelen i forsyningsmarkedet og øker ytterligere. det bullish prismiljøet, skriver Rystad Energy.

Jarabd Rystad fotografert av Youtube(Foto: Rystad Energy)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*