Norwegian har å fly t i oppdrag og fly offentlig ansatte i Norge (Foto: Norwegian)

Norwegian har inngått en intensjonsavtale med Boeing om kjøp av 50 Boeing 737 MAX 8. Avtalen inkluderer også opsjon om kjøp av ytterligere 30 fly. De 50 flyene planlegges levert i perioden 2025 til 2028, som sammenfaller med utløp av eksisterende leasingavtaler og dermed innebærer en begrenset økning av selskapets flyflåte. Partene har som mål å ferdigstille og signere den endelige avtalen innen utgangen av juni 2022.

Selskapet planlegger å finansiere den utestående balansen av forhåndsbetalinger (Pre Delivery Payments, PDP) med positiv kontantstrøm fra driften. En betydelig andel av flyene vil eies direkte av selskapet, noe som sikrer en optimalisert og balansert finansieringsstruktur. Som et resultat av en endelig inngåelse av denne avtalen anslår Norwegian å bokføre en netto gevinst på omtrent 2 milliarder norske kroner.

– Denne avtalen er en milepæl som åpner for at Norwegian selv vil eie en stor del av flyflåten. Totalkostnadene går ned og den finansielle robustheten går opp, og dette gjør at vi vil styrke og befeste vår ledende posisjon i Norden. Avtalen fører til at vi kan tilby kundene å reise med svært moderne fly som i økende grad vil kunne benytte bærekraftig flydrivstoff, sier Svein Harald Øygard, styreleder i Norwegian.

Avtalen viser Norwegians ønske og vilje til å drifte en moderne og drivstoffeffektiv flyflåte. Boeing 737 MAX 8 er omtrent 14 prosent mer drivstoffeffektiv sammenlignet med forrige generasjons fly, og blir en viktig bidragsyter til at selskapet vil nå sin forpliktelse om å redusere utslipp med 45 prosent innen 2030.

– De overordnede vilkårene i avtalen er attraktive for Norwegian, og de passer godt med vår langsiktige flåtestrategi og ruteprogram. Vi kan nå tilby kundene det aller nyeste innen flyteknologi, og de vil få reise med moderne og drivstoffeffektive fly som bidrar til å redusere vårt karbonavtrykk betydelig. Avtalen styrker også selskapets egenkapital, med det resultat at Norwegians soliditet forsterkes, sier Geir Karlsen, konsernsjef i Norwegian.

Kjøper femti fly av typen 737 Max 8 etter en forliksavtale mellom Norwegian og Boeing( Foto: Norwegian)

Satser tross høy oljepris

Norwegian tildeles statlige fellesavtaler om kjøp av flyreiser på rundt 60 flyruter. Dette er resultatet av en konkurranse Direktoratet for forvaltning og økonomistyring har gjennomført. Avtalen gjelder tjenestereiser for ansatte i staten, i fylkeskommuner og kommuner.

Direktoratet har tildelt rammeavtaler for inntil tre selskaper på hver enkelt rute. Norwegian er blitt tildelt 58 ruter, og av disse er 32 ruter der Norwegian er førstevalget. De tildelte avtalene er både for innenlandsreiser og i kategorien for utenlands økonomibilletter. I konkurransen har direktoratet vurdert både rutenettverk og pris.

– Dette tar vi som en bekreftelse på at Norwegian leverer godt på både nettverk, produkt, pris og punktlighet. Vi har et omfattende rutenett med hyppige avganger, spesielt til de store byene. Dette er vi sikre på at offentlig ansatte vil sette pris på når de skal reise i jobbsammenheng. Norwegian utmerker seg dessuten med høy regularitet i det norske markedet, det vil si svært få kanselleringer. I første kvartal gjennomførte vi 99,4 prosent av alle oppsatte flyvninger, sier Christoffer Sundby, konserndirektør for salg, markedsføring og kundeservice i Norwegian.

Billettene kan bestilles gjennom reisebyråene det offentlige har avtaler med. Endelig tildeling av rutene vil bli gjennomført etter utløpet av klagefristen, som er den 2. juni.

Norwegian har 280 ruter for salg denne sommeren, og gjennomfører denne måneden mellom 400 og 450 daglige flyvninger. Selskapet har mer enn ti daglige avganger fra Oslo Lufthavn Gardermoen til hver av de største byene i Norge.

Norwegian ble grunnlagt i 1993, mens lavprisselskapet med Boeing 737-fly kom på vingene i 2002. Siden den gang har målet vårt vært å tilby smarte og hyggelige reiseopplevelser til lave priser.

Norwegian er kåret til Europas beste lavprisselskap seks år på rad av Skytrax, og Norwegians fordelsprogram, Norwegian Reward, er fire år på rad kåret til «Flybransjens beste fordelsprogram i Europa/Afrika» under Freddie Awards i USA. Siden 2012 har Norwegian vunnet over 55 priser for våre produkter, service og nyskapning innen luftfarten.

I 2019 ble Norwegian det første flyselskapet som signerte FNs program for klimatiltak og forpliktet seg dermed til å bli klimanøytralt innen 2050.

Norwegian tilbyr rimelige flyreiser med utmerket kvalitet i et nettverk av kortdistanseruter i Norden og til europeiske nøkkeldestinasjoner.

Følg Norwegian på Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn og YouTube.

Credit: Thomas Brun NTB / Kommunikasjon.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*