Hydroparken på Notodden kan komme på Unescos liste( Foto: Riksantikvaren Berntsen)
Hydroparken på Notodden kan komme på Unescos liste( Foto: Riksantikvaren Berntsen)

Ordfører Jørn Christensen i Notodden Kommune tar mandag imot representanter for den norske regjeringen og UNESCO som besøker norske industrianlegg i Telemark hele kommende uke. Det var Sam Eyde og Birkeland som sammen med svenske Wallenberg og internasjonal kapital bygget opp industrianleggene på Notodden og i Rjukan

De vannkraftbaserte industristedene Rjukan – Notodden søkes oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv.
Disse industristedene har en unik posisjon og representerer Norges vannkraft og kjemiske industri på begynnelsen av det 20. århundre. Her er industrihistoriske kulturminner med blant annet vannkraftbasert prosessindustri, transportsystem og stedsdannelse sentrale element.

Jørn Christensen sier til Nordic News at dette i sin tid var et industrieventyr som ble bygget opp med internasjonal kapital. Holta-gruppen utenfor Notodden har i de senere år vært involvert i sstore prosjekter og investeringer i Norge og utlandet.

Fire komponenter inngår i denne norske verdensarvsøknaden verdensarvsøknaden:

• Fabrikker (bygninger og anlegg) for kunstgjødselproduksjon
• Anlegg for hydroelektrisk kraftproduksjon
• Teknisk infrastruktur – jernbane med ferjestrekning
• Sosial infrastruktur – boliger, institusjoner, næringsbygg, veier, parker

Nominasjonsprosessen

Riksantikvaren skriver på sine nettsider at man har arbeidet på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet med å sette sammen søknaden.Arbeidet med nominasjonsdokumentet for innskriving av industrihistoriske minner i Rjukan og Notodden ble fullført i januar 2014. Forvaltningsplan for områdene i kommunene Notodden, Tinn og Vinje som er med i nominasjonen, er nå trykket og blir vedlegg til nominasjonsdokumentet. Last ned vedleggene (engelsk) via Riksantikvarens vitenarkiv.

Tentativ liste

I følge verdensarvkonvensjonen skal hvert land utarbeide en liste med forslag over steder som man kan tenke seg å nominere. Denne forslagslisten kalles tentativ liste.På Norges tentative liste står seks forslag oppført før denne ukens omvisninger for UNESCOS embetkvinner og menn.

Ordfører Jørn Christenss sier at ikke alle steder på tentativ liste blir nominert, men det er første skritt på veien til nominasjon. Ingen steder kan nomineres dersom de ikke har vært på denne listen, opplyser han til slutt.Telemark Fylkesmkommune, Notodden kommune, to departementer og The Nordic World Heritage, samt UNESCO er involvert i møtene på Notodden og Rjukan den kommende uken.

Riksantikvar Jørn Holme har besøkt Notodden for å møte UNESCO`s representanter som er på Notodden i Telemark(Foto:Riksantikvaren)
Riksantikvar Jørn Holme har besøkt Notodden for å møte UNESCO`s representanter som er på Notodden i Telemark(Foto:Riksantikvaren)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*