Ledere som representerer de nordiske konsernsjefene for en bærekraftig fremtid møtte statsministrene i Norge og Island, Jonas Gahr Støre og Katrín Jakobsdóttir, i Reykjavik denne uken. Samarbeid med sikte på å fremme bærekraft var på agendaen.

– Norden er i en god posisjon til å lede an på veien mot et mer bærekraftig og rettferdig samfunn. Vårt møte med Katrín Jakobsdóttir og Jonas Gahr Støre bekrefter at det er behov for at offentlig og privat sektor jobber enda tettere sammen for å sørge for at vi holder oss i rute, sier Arni Oddur Thordarson, administrerende direktør i Marel.

Thordarson er styreleder for nettverket Nordic CEOs for a Sustainable Future. Siden 2018 har Telenor, Yara, Posten, Storebrand, SAS, Swedbank, Íslandsbanki, Marel og GSMA samarbeidet om felles forpliktelser til bærekraft. Denne uken er nettverket samlet på Island, parallelt med årsmøtet for de nordiske statsministrene.

Økt fokus på naturen

Møtet fokuserte på å diskutere nordiske næringslivs bidrag til å nå bærekraftsmålene og målene skissert i Parisavtalen. Ministrene erkjente at landene beveger seg i riktig retning, men henger etter på klima. Næringslivets rolle i å begrense naturtapet og finne løsninger for å balansere klima og natur ble diskutert.

– Vi må få fart på overgangen. Samarbeid mellom privat og offentlig sektor må drive denne akselerasjonen, og vi er glade for å se at de nordiske myndighetene anerkjenner dette. Vi er også glade for å se forpliktelser til naturrapportering blant bedrifter, da både privat og offentlig sektor må anerkjenne verdien av naturen i overgangen til et lavkarbonsamfunn, sier Odd Arild Grefstad, administrerende direktør i Storebrand.

Lanserte nye forpliktelser i april

I april i år lanserte nettverket et nytt sett med oppdaterte gjensidige bærekraftsforpliktelser om klima, natur, mangfold og inkludering, og leverandører. I alle selskaper inkluderer dette blant annet å:

Mål å tilby minimum fire måneder fullt betalt foreldrepermisjon for primæromsorgspersoner, og ta sikte på å gi sekundære omsorgspersoner støtte dersom de ønsker å ta ut inntil én måneds foreldrepermisjon.
tilnærming til dekarbonisering.
Start innledende rapportering av naturdata for rapporteringsåret 2023.
-Den usikre tiden de siste årene har vært utfordrende for alle virksomheter. Det er imidlertid avgjørende at vi ikke ser bort fra vårt bærekraftarbeid, sier Grefstad.

Et tettere samarbeid på nordisk nivå

I 2019 la nettverket og de nordiske statsministrene frem en felles uttalelse om privat og offentlig samarbeid om klima og likestilling. Nettverket har hatt en tett dialog med de nordiske statsministrene gjennom hele pandemien.

-Vi må skjerpe oss når det gjelder klimatiltak og mangfold og inkludering. Nordiske administrerende direktører ser frem til å ha åpne diskusjoner og fortsette å presse hverandre om sentrale temaer som klima- og energitiltak, mangfold og inkludering og bærekraftige anskaffelser, sier Arni Oddur Thordarson.

Nordic CEOs for a sustainable future met with prime ministers of Iceland and Norway this week to discuss further collaboration towards a more sustainable society.

FOTO: Nordisk Ministerråd7 Regjeringen.no.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*