Styremedlem Jacob Wallenberg jr i ABB er styremeedlem i investeringsselskapet Investor(Foto:ABB)
Styremedlem Jacob Wallenberg jr i ABB er styremeedlem i investeringsselskapet Investor(Foto:ABB)

Norge rammes minst av de russiske sanksjonene mot Norden.  Av de nordiske landene er det Finland som rammes klart hardest av handelsrestriksjoner som oppstår som en konsekvens av sanksjoner på begge sider, skriver Danske Markets i en oppdatering tirsdag. For Sverige, Danmark og Norge er konsekvensene begrenset, men også her er det risiko for at økonomiene rammes. Svenske flernasjonale selskaper er avhengig av utviklingen i internasjonal økonomi. Øker oljeprisen for mye, gagner det Statoil, men ikke ABB eller øvrig svensk næringsliv, skriver Nordic News.

De nordiske statsministrene må håndtere ulike utfordringer etter at handelsrestriksjonene mellom Europa og Russland har økt i omfang. Finlands statsminister Jyrki Katainen, Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og Norges statsminister Erna Solberg har drøftet tiltakene mot Russlandi regi av EU og USA .

Olje og gasspris øker

Prisene på olje og gass ser ut til å øke som følge av Ukraina-krisen og uroen i Irak.Dersom prisene forblir dempet samtidig som norsk gasseksport til Europa øker, for å erstatte russisk gasseksport, kan effekten være positiv», skriver meglerhuset Danske Markets. Dette vil hovedsakelig styrke offentlige finanser – med mindre konflikten vil være langvarig, fastslår rapporten.

Finland rammes hardest

Med en importandel på over 15 prosent og eksportandel på rundt ni prosent, er Russland Finlands største handelspartner. Landet rammes dermed hardt av de russiske sanksjonene, ifølge Danske Markets. Både eksport og import påvirkes direkte. Viktig turisme fra Russland uteblir.Russlands investeringer i Finland forsvinner. Finske import- og eksportselskaper er avhengige av uforstyrrede handelskanaler til Russland, og begge sektorene er dermed direkte berørt, heter det i rapporten. De viktigste eksportvarene til Russland er maskiner og utstyr, skogbruk og kjemiske produkter samt melk og melkeprodukter. Landet importerer hovedsakelig energi, men også tre, jern og stål.Omtrent halvparten av landets utenlandske turisme kommer fra Russland. Mai-statistikken viser at andelen overnattende gjester sank med 27 prosent sør-øst i Finland. Dette får negative ringvirkninger for næringene som i stor grad baserer seg på turisme.Landet mister også en viktig investor i Russland, som nylig gjennomførte en stor investering i kjernekraftverket Fennovoima. Etter planen skulle anlegget være delvis eid av Rosatom – som skulle bidra med reaktor og maskiner. Men finske Fortum har nylig kjøpt ut russerne på energimarkedet i Baltikum og har eierandeler i det svenske atomkraftverket i Oscarshamn.

Sverige uberørt

Den direkte koblingen mellom Sverige og Russland er ubetydelig, ifølge rapporten fra Danske Markets. Sanksjonene utgjør dermed ingen alvorlig trussel for økonomien – på kort sikt. Forholdet mellom Sverige og Finland er langt viktigere, og begge disse landene har flernasjonale selskaper som er avhengige av hva som skjer med internasjonal økonomi, skriver Nordens Nyheter. Wallenberg-gruppens selskaper,( se Investor.se) er avhengig av internasjonale eksportmarkeder. Dette betyr at jo høyere prisen på olje og gass er, jo svakere utvikler konjunkturene seg. Dette gir mindre eksportinntekter for Sverige, der Russland ikke er et særlig viktig marked, skriver Nordic News.

Konsernsjef Helge Lund tjener på økt oljepris. For sterk prisøkning skader øvrig næringsliv(Foto:Statoil)
Konsernsjef Helge Lund tjener på økt oljepris. For sterk prisøkning skader øvrig næringsliv(Foto:Statoil)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*