NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg reiste fredag (23. juni 2023) til Wiesbaden i Tyskland for å møte og takke personell fra allierte og partnere ved kommandoen Security Assistance Group-Ukraine (SAG-U).

USAs president Joe Biden mener USA bør gå videre med det forsinkede salget av F-16-krigsfly til Tyrkia, men sier at kongressen må godkjenning handelen. Sveriges Radio Ekot kvart i fem, melder at USA nå presser på for å få president Recip Erdogan til å si ja til svensk medlemsskap i NATO før møtet i Vilnius tidlig i juli. SR melder videre at Tyrkia krever at Sverige skal utlevere et antall kurdere uten at det spesfiseres nøyaktig hvilke kurdere som bør utleveres i henhold til EU`s regler for utlevering av personer som ikke er dømt for kriminalitet i en svensk domstol.

Gruppen ble etablert av det amerikanske forsvarsdepartementet i november 2022, og koordinerer levering av utstyr og treningsstøtte til Ukrainas væpnede styrker, mens de fortsetter å presse tilbake Russlands brutale angrepskrig. Totalt er personell fra 22 allierte og partnernasjoner, inkludert Ukraina, representert ved SAG-U og International Donor Coordination Centre i Wiesbaden.

Generalsekretær Jens Stoltenberg understreket viktigheten av oppdraget for å hjelpe Ukraina med å forsvare seg selv så lenge det tar. «Treningen og rådene du gir gjør en reell forskjell på slagmarken hver dag,» sa han, og la til at dette hjelper Ukraina til å opprettholde sin rett til selvforsvar, slik det er nedfelt i FN-pakten. generalsekretær Jens Soltenberg jobber nå intensivt med å få den tyrkiske presidenten til å si ja til svensk NATO-medlemskap før møtet i Vilnius i juli.

Vil selge F-16 til Tyrkia

Det amerikanske jagerflyet F-35 leveres i disse dager til NATO-landet-Norge. Levering av F-35 til Tyrkia er ikke aktuelt, mens president Joe Biden presser på for å selge jagerflyet F-16 til Tyrkia.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa allerede i februr i år at Biden-administrasjonen støtter at Tyrkia får kjøpe F16-kampfly og jobber med å få klarsignal fra Kongressen.

Uttalelsen ble gitt da Blinken holdt pressekonferanse med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Ankara. Ifølge Cavulsoglu er det imidlertid ikke mulig for Tyrkia å kjøpe amerikanske kampfly hvis USA stiller betingelser for kjøpet.

Foto av president Joe Biden, Associated Press. Oversettelse til norsk Erik Heming.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*