Fra 30. mai til 23. juni testet og forbedret 18 allierte*, Sverige, en rekke NATO-enheter og industrieksperter fra hele alliansen sin evne til å samle inn, behandle, utnytte og dele etterretning fra havbunnen til verdensrommet under Unified Vision 2023 (UV23), NATOs største øvelsen Joint Intelligence Surveillance and Reconnaissance (JISR).

Unified Vision 2023 bidrar også til NATOs innsats for å forbedre vedvarende overvåking fra verdensrommet, og for å integrere nye og forstyrrende teknologier – som kunstig intelligens og automatiseringsverktøy – i sin etterretningsprosess. Den støtter også NATOs svar på virkningen av klimaendringer.

Årets rettssak gjenspeiler utviklingen og veksten av NATOs JISR-miljø siden etableringen av initiativet på toppmøtet i Chicago i 2012, ved å inkludere bruken av kommersielle satellittbilder, internett for kommando og kontroll, og små taktiske UAV-er i etterretningsplanlegging og operasjoner.

*Deltakende allierte (18): Belgia, Bulgaria, Canada, Tsjekkia, Kroatia, Danmark, Finland, Frankrike, Hellas, Ungarn, Italia, Nederland, Norge, Polen, Spania, Türkiye, Storbritannia, USA– Nordiskt försvarssamarbete er viktigare enn noensinne, skriver de nordiska försvarsministrarna i ett gemensamt uttalande från ett möte på Island den 20-21 juni inom försvarssamarbetet Nordic Defence Cooperation (Nordefco). .

Det er angeläget att Sverige blir medlemmer i alliansen så snart som mulig for Nordefco ska nå sin potential till støtte for europeisk og transatlantisk sikkerhet og det kollektive forsvaret, står det videre i uttalelsen.

Gemensamt uttalande frå Nordefco ministermöte på Island den 20.–21. juni 2023

Under 2023 då Sverige er ordförandeland ska det tas fram en ny visjon for Nordefco. Visjonen skal gjelde fra de nordiske landene er medlemmer i Nato. Det nordiska försvarssamarbetet inleddes 2009 og har bidratt til å styrke både de enkelte länderna og de felles formågorna innen utdanning og øvelse, logistikk, internasjonale insatser og materiell.

Den nye visionen kommer, når den er klar, å åpne for dyptgående samarbeid på forsvarsområdet, til eksempel gjennom å styrke evnen til å implementere felles operasjoner, värdlandsstøtte, logistisk støtte samt støtte fra det sivile forsvaret.

–  I de nordiske landene har vi sammen opprettet ett fortroende og tillit til hverandre gjennom ett mångårigt samarbeid som grunner i felles värderingar og sikkerhetsintressen. Vi forbereder nu for å kunne fordjupa det forsvarspolitiske samarbeidet med en ny visjon. Nordefco er et komplement som forsterker Nato, sier forsvarsminister Pål Jonson.

Statsråd Pål Jonsson Försvarsminister Försvarsdepartementet

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*