Marshalls innsikter stoppet kommunismen gjennom å gjøre Europa velstående igjen. Nå kan vi bruke den samme innsikten, til å skape levelige forhold i Midtøsten og Afrika, skrev professor Erik Reinert i  Klassekampen 9, september 2015. Det statlige oljefondet er med i et nettverk med strategisk eierskap som kan bidra til ny vekst. Globale selskaper bygger beredskap over nasjonale grenser og kan bidra til å bygge ny økonomisk vekst og dermed fred og stabilitet. Professor Erik Reinert etterlyser en Marshall-plan som kan hjelpe flyktninger. Med ham kan Norge få en ny Nobelpris i økonomi.

Eneste norske økonom

I 2010 var Erik Reinert den eneste norske økonomen invitert til Cambridge åpningskonferanse ved Institute for New Economic Thinking, finansiert av finansmannedn George Soros. Nå er Reynert bok om «Rike og fattige lend» pensom på masterskurset i technolgy på NTNU. For noen år siden fikk han Gunnar Myrdals økonomipris. Nå kan tiden våre moden for en norsk nobelpris i økonomi. Erik Reynerts bok om global økonomi beskriver Hvordan de rike ble rike og hvorfor fattige blir fattigere (Global Economy: Spartacus forlag i Oslo)

Flyktninger i Europa

USAs utenriksminister George Marshall hadde forstått problemet allerede i juni 1947 da han annonserte  det som skulle bli kalt Marshall-planen: «Det er et aspekt ved denne saken som både er interessant og  Denne arbeidsdelingen er grunnlaget for vår moderne sivilisasjon, som nå er truet av kollaps». Marshall kunne like godt ha snakket om dagens flyktningsituasjon i Europa. Forrige gang var det  fascistenes galskap som hadde ødelagt «bynæringene» – les industri og avansert tjenesteyting – nå er  Vestens voldelige intervensjoner en svært viktig medvirkende årsak, skrev Reinert i Klassekampen for tre år siden.

 Det gikk ikke så bra før dette heller. På slutten av 1970-tallet hadde land som Iran og Irak et bruttonasjonalprodukt per innbygger på rundt 7000 dollar. På 1990-tallet var tallet for Irak falt til 1000  dollar – godt under der det var i 1950 – og Irans til litt over 3000. Syrias økonomi krympet med en tredjedel på 1980-tallet. Grunnen var ikke bare oljeprisfall, også Libanons BNP per innbygger var i 2000  igjen nær nivået på rundt 2500 dollar fra 1950, skriver Reynert.

 Vi blir tutet ørene fulle av hvor mange mennesker globaliseringen har brakt ut av fattigdom. Sannheten er at hvis vi holder Asia – som har klart å øke sin industriproduksjon – utenfor, har globaliseringen  andre steder stort sett ført til avindustrialisering og fallende lønninger. De samme mekanismene George  Marshall viste til i 1947 viser seg i høy grad å være virksomme nå – det er egentlig vår moderne sivilisasjonen vi ser kollapse i stadig flere land, fortsetter Reinert.

Kan ikke bombe dem

 Dagens svar er imidlertid totalt forskjellig fra Marshalls plan fra 1947, som var en re-industrialisering under tidsbegrenset tollbeskyttelse. Heller ikke den «venstrevridde» engelske avisen The Guardian ser andre alternativer enn mer bombing: bombe Assad-regimet for å hjelpe flyktningene. Som om det ikke også er Vestens bomber folk allerede flykter fra.

 Vi tvinges inn i en tilstand av frykt (for hordene som kommer) og opprørthet (over deres skjebne), og likevel synes det eneste alternativet å være mer av det samme – mer bomber og mer «intervensjoner» – det som i virkeligheten er en av hovedårsakene til problemet. Det synes som om den nyliberalistiske myten fra økonomifaget, Friedrich von Hayeks «spontane orden», er blitt overført som gjeldende politisk doktrine. Vesten synes å tro at bare vi fjerner statsledere vi ikke liker (som Gadaffi og Saddam  Hussein, Erik Reinerts ord) vil dette skape «spontan orden», skrev Erik Reynert i Klassekampen :Nå er han altså pensum på norske og utenlandske universiteter.

Ny nobelpris ?

 Erik Reinert er professor i teknologiledelse og utviklingsstrategier ved Tallinns universitet for teknologi i Estland. Han foreleser idag på fem språk. Erik Steenfeldt Reinert (født 1949) med utviklingsøkonomi og økonomisk historie som sine spesialiteter. Reinerts ideer er kontroversielle i libertariske og neoliberale sirkler i Norge, men også i marxistiske kretser(om det fins noen igjen). Hans seneste bok «Hvordan rike land ble rike, og hvorfor fattige land blir fattige» , har skapt debatt internasjonalt, og er nå blitt pensum på flere universitetskurser. Tidsskrifter som Prospect Magazine og The Economist, har vært kritiske, men Erik Reynerts bok er oversatt til kinesisk, koreansk, fransk, spansk, portugisisk, russisk og estisk. Den norske originalen er også oversatt til serbo-kroatisk og publisert av Cigoja  stampa i Serbia. Kanskje Norge kan håpe på en norsk Nobel-pris i økonomi igjen?

Professor Erik Reinert(Foto: University of Tallin)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*