President Emmanuel Macron går inn for europeisk kjernekrft(Foto: France 24 )

I Sverige er det kjernekraft og vannkraft som utgjør basen i energisystemet. Disse kraftområdene står för 80 prosent av den svenske elproduksjonen. Når det gjelder vannkraft er Fortum den tredje størsta produsenten i Sverige. Konsernets 76 hel- og deleide vannkraftverk spredt fra Lycksele i nord til Kristianstad i syd, står for 12 prosent av av den svenske energiforsyningen. Når det gjelder svensk kjernekraft er Uniper-konsernet deleier i alle Sveriges tre aktiva kjernkraftverk, i OKG i Oskarshamn, Ringhals och Forsmark. Nå har Finland og Frankrike inngått en allianse om å satse mer på kjernekraft. Kanskje svenskene følger etter neste år, skriver Nordens Nyheter

Finland fører an

Det er valg til Europa-parlamentet om tre måneder der EU skal stemme på nye medlemmer til parlamentet. Valgdeltakelsen har vært dårlig de siste årene. Kan Frankrikes president Emmanuel Macron kan gjøre noe med det? Uansett har han nå skrevet et lidenskapelig brev for Europa som publisert i aviser over hele det europeiske kontinentet samtidig. I Frankrike står energien for 80 prosent av strømmen, mens Tyskland og Norden betaler i dyre dommer for energi. I Finland er kjernekraft et satsingsområde. Natt til tirsdag 21. desember startet finnene opp en ny reaktor ved atomkraftverket Olkiluoto. Samtidig regner man med produksjon av «grønn» kjernekraft i minst 25 år til ved det svenske kjenekraftverket OKG i Oscarshamn, skriver Nordens Nyheter.

Tjue prosent av energien

Atomkraftverket, som ligger i Eurajoki sørvest i landet, sto i 2020 for 22 prosent av landets strømproduksjon. Arbeidet med å sette opp en tredje reaktor har vært i gang siden 2005. For tre uker siden var Tysklands nye statsminister Olaf Scholz på besøk hos Frankrikes president Emmanuel Macron.

I sin regjeringserklæring lovet Scholz å sette opp farten i overgangen til fornybar energi. Men da journalister spurte ham om det betyr at han vil åpne for kjerneenergi, svarte han uforpliktende:

– Hvert land følger sin egen strategi for å bekjempe menneskeskapte klimaendringer. Det som forener oss er at ar ansvar, og at vi er ambisiøse, svarte han ifølge Reuters.

Scholz ville ikke tråkke på vertens ømme tær. Men siden 2010 har Tyskland halvert sin produksjon av kjernekraft.

Frankrike er en pådriver for at EU skal gi kjerneenergi et godkjentstempel som «bærekraftig» energi. Hele 70 prosent av landets elektrisitet kommer fra landets atomkraftverk. Macron ser også muligheten for at franske bedrifter kan få store kontrakter, dersom flere land vil investere i nye reaktorer.

Fortum Oyj er et finsk-basert energiselskap. Selskapet tilbyr sine kunder strøm, gass, varme og kjøletjenester. De rapporterbare segmentene er Generation, Russland, City Solutions, Consumer Solutions og Uniper. Generasjon-segmentet omfatter kjernekraft, vannkraft, vindkraft og termisk kraftproduksjon, samt kraftporteføljeoptimalisering, handel, industriell etterretning og globale kjernefysiske tjenester. Russland-segmentet omfatter kraft- og varmeproduksjon og salg i Russland. The City Solutions er ansvarlig for bærekraftige løsninger for urbane områder og omfatter oppvarming, kjøling. Consumer Solutions er ansvarlig for elektrisitets- og gasshandelen i Norden, Polen og Spania, inkludert kundeservice- og faktureringsvirksomheten og Uniper-segmentet, hvor Uniper er et internasjonalt energiselskap og dets virksomhet er sikker levering av energi og relaterte produkter. tjenester i Europa og Russland. Selskapet opererer over hele verden.

Satser på kjernekraft?

Uniper SE er et Tyskland-basert energiproduksjons- og energihandelsselskap. Selskapet opererer gjennom tre segmenter: European Generation, Global Commodities og International Power Generation. European Generation-segmentet produserer kraft og eier kull-, gass-, olje- og kombinerte gass- og dampkraftverk, vannkraftverk, atomkraftverk i Sverige, et biomasseanlegg i Frankrike, samt sol- og vindkraftanlegg; Global Commodities-segmentet samler selskapets energihandelsaktiviteter, samt gasslagring og -forsyning, og International Power Generation-segmentet omfatter aksjeinvesteringer i energiproduksjonsselskaper i Russland og Brasil. Den tyske regjeringen går in for å avvikle kjernekraften, mens dagens svenske regjering trapper ned. Men en borgerlig majoritet i Sverige vil trolig forsøke å få en ny regjering til å satse på kjernekraft. Finske Fortum har som kjent kjøpt femti prosent av det tyske eneri selskapet Uniper.

Uniper skriver på sinde svenske nettsider følgende:

For at samfunnet og industrien skal fungere hele døgnet, trengs det stabil tilgang på strøm i et system som er i elektroteknisk balanse. Som en del av det globale energikonsernet Uniper, er vi en stor strømprodusent for svensk basisindustri – og en garantist for en sikker og stabil strømforsyning.

Med base i Sydkraft(EON)
I våre produksjonsanlegg rundt om i landet produserer vi strøm fra klimaeffektiv og karboneffektiv vannkraft og kjernekraft samt reservekraft. I tillegg leverer vi en rekke systemtjenester som bidrar til jevn og høy strømkvalitet – uavhengig av vær og årstid. Svenske selskaper innenfor Uniper er i hovedsak registrert hos Sydkraft som en del av firmanavnet.OKGs konsernsjef Johan Lundberg regner med at Oscarshamns tredje reaktor skal levere fossilfri elektrisitet i minst 25 år till, ifølge OKG`S nettsider. I høst er et kompletterende sikkerhetssystem installert ved kjernekraftverket i Oscarsham(OKG). I høst har OKG bygget ut et kompletterende sikkerhetssystem. Densvenske Strålskyddsmyndigheten skriver at dette oppfyller de krav som stilles, og produksjonen av svensk-finsk kjernekraft vedvarer i minst tjue år til.

Shareholdersders Fortum Oyj (FI0009007132)Fortum Oyj
Name Equities % Government of Finland 450,932,988 50.8% Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Varma 14,750,407 1.66% Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen 14,511,000 1.63% The Vanguard Group, Inc. 11,364,846 1.28% Lyxor International Asset Management SAS 8,557,510 0.96% The Social Insurance Institution of Finland (Invt Port) 7,030,896 0.79% McKinley Capital Management LLC 6,384,690 0.72% Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo 6,275,485 0.71% City of Kurikka 6,203,500 0.70% BlackRock Advisors (UK) Ltd. 4,978,004 0.56%

Her er eierstrukturen i tyske E.ON der Statkraft i sin tid hadde en dominerende minoritetsinteresse sammen med Oljefondet.

Shareholders E.ON SE (DE000ENAG999)E.ON SE (US)
Name Equities % RWE Aktiengesellschaft 396,197,820 15.0% Canada Pension Plan Investment Board 132,640,401 5.02% Capital Research & Management Co. (Global Investors) 79,693,259 3.02% DWS Investment GmbH 60,793,349 2.30% The Vanguard Group, Inc. 57,002,651 2.16% Templeton Global Advisors Ltd. 44,967,354 1.70% Norges Bank Investment Management 42,225,152 1.60% BlackRock Fund Advisors 41,938,206 1.59% E.ON SE 33,949,567 1.29% Massachusetts Financial Services Co. 26,213,863 0.99% Kilde: Analyselskapet 4-Traders

Bundeskanzler Olaf Stolz fotografert av Kay Nieetfeld/dpa

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*