Kinas eksport led sitt største fall på mer enn tre år i juli da den globale etterspørselen avtok, noe som la ytterligere press på Beijing for å finne måter å gjenopplive verdens nest største økonomi.Samtidig ble Kinas valutareserver 3.204 billioner amerikanske dollar i slutten av juli, opp fra 3.193 billioner dollar i slutten av juni,skriver den statlige kinesiske valutaadministrasjonen mandag.

I juli, påvirket av pengepolitikken og forventningene til store økonomier, verdens makroøkonomiske data og andre faktorer, falt den amerikanske dollarindeksen og globale finansielle eiendeler steg generelt. På grunn av valutakursomregningen og endringer i aktivaprisene økte Kinas valutareserver i juli, sa administrasjonen.

Kinas økonomi har stor motstandskraft og potensial for utvikling, og dens langsiktige positive fundamentale har ikke endret seg, noe som bidrar til å opprettholde den grunnleggende stabiliteten i valutareservene, sa administrasjonen.
Verdien av eksporten, målt i amerikanske dollar, falt 14,5 % forrige måned fra for ett år siden, det største fallet siden februar 2020 da det første Covid-19-utbruddet rammet handel og produksjon, ifølge kinesisk tollstatistikk offentliggjort tirsdag.

Det markerer også den tredje måneden på rad som eksporten har falt.

Det bratte fallet er en refleksjon av det høye antallet i juli i fjor og lavere priser, sa analytikere fra Capital Economics i et forskningsnotat tirsdag. Etter å ha tatt hensyn til sesongvariasjoner og endringer i eksportpriser, estimerte de at eksportvolumet bare gikk ned 0,9 % i juli fra juni.

Eksporten forventes imidlertid å avta ytterligere i løpet av de kommende månedene, sa analytikerne, og siterer "bredere bevis" for at den globale vareetterspørselen faller ettersom pandemiske forvrengninger løsner og pengeinnstramminger tynger forbrukernes forbruk.
Eksporten hadde vært et sjeldent lyspunkt i løpet av pandemiårene, og ga sårt tiltrengt støtte til Kinas økonomi da den kjempet med stive Covid-nedstenginger og et fallende boligmarked. De utgjorde 17 prosent av Kinas BNP i fjor.

Men siden oktober i fjor har disse forsendelsene krympet ettersom økende inflasjon og stigende renter demper den globale etterspørselen.

Svekkelse av eksporten gir et nytt slag for den kinesiske økonomien, som nylig tapte momentum etter en sterk start på året. Tegn på deflasjon blir stadig mer utbredt, og vekker bekymring for at Kina kan gå inn i en lengre periode med stagnasjon, skriver CNN fra Beijing.

President Xi Jangping er fotografert av Government of China. Oversetter A/S Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*