Operasjonene til den islandske ambassaden i Moskva ble suspendert tirsdag da forholdet mellom de to nasjonene fortsetter å forverres etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, skriver Arctic Today.

9. juni kunngjorde utenriksminister Þórdís Kolbrún Gylfadóttir stengingen, og la til at hun hadde bedt Russland begrense operasjonene til ambassaden i Reykjavík, i tråd med artikkel 11 i Wien-konvensjonen. Ambassaden i Moskva åpnet i 1944, kort tid etter at Island hadde gjenvunnet sin uavhengighet fra Danmark.

"Dette er ikke en lett avgjørelse siden Island har hatt et rikt forhold til befolkningen i Russland siden vår uavhengighet i 1944. Men dagens situasjon gjør det rett og slett ikke levedyktig for den lille utenrikstjenesten Island å drive en ambassade i Russland. Jeg håper at forholdene en dag vil tillate oss å ha normale og fruktbare forhold til Russland, men det avhenger av beslutninger tatt av Kreml, sa utenriksminister Gylfadóttir.

Utenriksdepartementet sa imidlertid at beslutningen om å stanse virksomheten til den islandske ambassaden i Moskva ikke utgjør en avbrytelse av diplomatiske forbindelser. "Så snart forholdene tillater det, vil Island prioritere gjenopptakelse av operasjonene til Islands ambassade i Moskva," skrev departementet i en uttalelse.

I tillegg til Russland har Islands ambassade i Moskva representert Island overfor Armenia, Hviterussland, Kasakhstan, Kirgisistan, Moldova, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan. Representasjonen vil fra nå av dekkes av det islandske utenriksdepartementet i Reykjavik.

Utenriksminister Kolbryn Gulfadottir er fotografert av Pedtttabladid og er oversatt av Nils Petter Tanderø.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*