Adm. dir. Nicolai Tangen i Oljefondet forvalter aksjer i skatteparadis(Foto: NBIM)

Nicolai Tangen, sjef for det norske oljefondet, ble en delikat nøtt for regjeringen. Julie Brodtkorb, som leder av representantskapet i Norges Bank, kritiserte hovedstyret i banken og dermed indirekte sentralbanksjef Øystein Olsen. Representantskapet er kontrollorgan for Norges Bank. Dermed førte dette til kritikk fra finansminister Jan Tore Sanner og finanskomiteen i Norge. Tangen tiltrådte joben i Oljefondet 1. september 2020. Fondet sitter fortsatt med kinesiske aksjer Hong Kong-aksjer for mellom 12 og 20 milliarder kroner registert på Cayman Islands ,Bermuda, Singapore og Luxemburg. Finansminister Jan-ToreSanner er fortsatt øverste sjef for et statlig fond med milliarder i internasjonale skatteparadis. Men det må sies at man ikke må drive med unndragelse selvom man eier aksjer i selskaper på Cayman Islands.

Kommentar av Nils Petter Tanderø

Når nestsjef i Norges Bank, Jon Nicolaisen, ifølge næringslivsavisen E 24, går på dagen fra jobben som vise sentralbanksjef i Norges Bank, er det et signal fra finansminister Jan-Tore Sanner som vil ha etikken tilbake i høysetet i Norges Banks Investment Management(NBIM). Grunnen til at han går av er at hans kinesiske kone betraktes som en sikkerhetsrisiko. Når USA har fått Joe Biden som president, går vi mot mer normale tider i vurderingen av hva som er en sikkerhetsrisiko også i våre land. Huawei kan til og med få tilbake muligheten til å bli 5 G-leverandør i Storbritannia og Sverige etter få år.

Fortsatt i paradis

For det er fortsatt mye som skurrer under administrerende direktør Nicolai Tangen i Oljefondet. Nordens Nyheter har gått gjennom samtlige investeringer i Kina og Hong Kong. Hele tretti prosent(28 %)er registrert i skatteparadis hovedsaklig på Bermuda, Bahamas, Cayman Islands, og Britsh Virgin Islands. I 2013 flyttet eller fjernet NBIM alle investeringer i disse skatteparadisene. Hvorfor og hvor flyttet man disse investeringene fra og med 2013. I 2012 hadde oljefondet investert vel 5 milliarder kroner i aksjer som ble fjernet eller flyttet, se NBIM`s beholdninger 2011, 2012 og 2013. Vi dengang Norges Bank om en kommentar fra oljefondets ledelse til dette?

-Ved vurdering av landtilhørighet, ser vi hovedsakelig på tre forhold: investeringsrisiko, jurisdiksjon og markedsplass. I referanseindeksen er land for hvert enkelt selskap klassifisert etter investeringsrisiko, en metode som gir et godt bilde av selskapets landtilhørighet. For selskaper som ikke er i referanseindeksen benyttes landet der selskapene er registrert og børsnotert, gitt at disse er like. For øvrige selskaper gjøres en utvidet vurdering. Tidligere benyttet vi kun jurisdiksjonen («country of incorporation») for disse selskapene. Nå oppgir vi både landet selskapet er assosiert med og jurisdiksjonen. Den nye rapporteringen har dermed mer informasjon enn tidligere, ved rapportering om jurisdiksjon for alle investeringer, også desom er i referanseindeksen, sa kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank til Nordens Nyheter for sju år siden, sa daværende kommunikasjonssjef Thomas Sevang til Nordens Nyheter.

Oljefondets nye sjef Nicolai Tangen i NBIM i Oslo har dermed fått en omfattende jobb med å gå gjennom alle fondes investeringer i verdens skatteparadiser, direkte eller indirekte ifølge pålegget fra sentralbanksjef Øystein Olsen.

Sitter i nye seks år

Etter det Nordens Nyheter erfarer var fiannsminister Jan Tore Sanner mektig irritert over Norges Banks håndtering av ansettelsen av ny sjef i Oljefondet. Han var så irritert over dette, at han drøftet saken på kammerset med sine mest sentrale kolleger i Høyre. Nå ville det ha seg slik at sentralbanksjef Øystein Olsen (tilsatt av en regjering fra AP) ikke slutter før i 2026, etter at regjeringen har forlenget kontrakten hans. Med en lønn på 2 millioner kroner i året, koster det minst 40 millioner kroner å bli kvitt sentralbanksjefen på det nåværende tidspunktet. Med tenke på at det er Stortingsvalg i 2021, er det nesten umulig for Erna Solberg å kaste sentralbanksjefen som følge av mistillit. Her i Norge går man ikke av selv om man gjør eller har gjort noe som er etisk galt. Dermed må vi slite med den samme sentralbanksjefen, og med en ny sjef for oljefondet, som forvalter minst like mange aksjer på Cayman Islands, på vegne av den norske stat, som han gjorde i sin tidlige jobb som privat fondsforvalter. Men en trøst for Øystein Olsen er det at han tjener mer enn USA`s finansminister Janet Yellen.

Kommunikasjonsdirektør Thomas Sevang, sitter fortsatt i Oljefondet , i samme jobb som for syv år siden, da Nordens Nyheter intervjuet ham om oljefondets aksjer som via Kina var registert i flere av verdens mest populære skatteparadis.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*