Synes du det er skummelt å bade i vann der det faktisk teoretisk sett kan være hai? Eller følger du med grøss og gru med på forskjellige TV-programmer om haier og angrep på mennesker? Da er det kanskje greit at det er mange millioner år siden den såkalte Megalodon, verdens største hai, faktisk døde ut.

Megalodon – som 18 voksne elefanter

Du tuller selvfølgelig ikke med en vanlig hvithai i 2022, men Megalodon må sies å ha spilt i en helt annen liga. Denne haien var altså verdens største hai, og den veide til sammen like mye som 18 fullvoksne elefanter. Dessuten hadde den selvfølgelig enorme tenner, og de var dessuten plassert i fem rader. Selve navnet Megalodon høres kanskje ut som noe hentet fra en dårlig skrekkfilm, men det betyr faktisk «stor tann» på latin.

Det er greit å merke seg at vi ikke vet nøyaktig hvordan Megalodon egentlig så ut, det aller meste ved denne giganten er ekstrapolert fra forskjellige funn av fossiler. Dessuten består haier i større grad enn for eksempel dinosaurer av brusk, noe som betyr at de brytes ned i større grad.

Mange og kraftige tenner

Megalodon lignet mye på dagens hvithaier, som de også er en fjern slektning av. Selv om Megalodon var en svært stor jeger, jaktet den også hovedsakelig på lignende byttedyr som hvithaien – for eksempel seler og skilpadder. Samtidig kunne Megalodon også spise for eksempel mindre hvaler.

De til sammen 276 tennene kunne bli opptil 18 cm lange, og plasseringen med fem rader både i overkjeven og underkjeven gjorde denne haien til en drapsmaskin. Plasseringen var optimal for å fjerne kjøtt fra bein og knokler, dessuten var det umulig for et byttedyr å komme seg løs – selv om en tann eller to løsnet. Derfor er det kanskje vel så greit at denne haien ikke er å finne i havene våre i 2022.

(Illustrasjon: Partnertekst.dk.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*