NATO Secretary General Jens Stoltenberg with the Minister of Defence, Antti Kaikkonen and the Minister of Foreign Affairs, Pekka Haavisto

Generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket Finlands utenriksminister Pekka Haavisto og forsvarsminister Antti Kaikkonen velkommen til NATOs hovedkvarter mandag (20. mars 2023) for samtaler om Finlands fremgang mot medlemskap i Alliansen. Stoltenberg ønsket velkommen til kunngjøringen fra Tyrkia om at de nå vil gå videre med ratifiseringen av finsk medlemskap, og Ungarns kunngjøring om at de også vil stemme over finsk ratifikasjon i de kommende dagene. «Vi hilser fremgangen som nå er gjort med å fullføre ratifiseringen av Finland velkommen, og vi vil fortsette å jobbe hardt. Det vil være en toppprioritet å sikre at også Sverige vil bli et fullverdig medlem i nær fremtid,» sa han. Generalsekretæren la til: «President Putin invaderte Ukraina med det erklærte målet om å ha mindre NATO i Europa. Han får akkurat det motsatte. Det vil bli mer NATO i Europa».

Regeringen.se i Stockholm skriver på sine nettsider at for svensk del fortsetter arbeidet i de to land, Tyrkia og Ungern, som ennå ikke har ratifisert den svenske Nato-søknaden gjör dette så snart som mulig. For å bli Natomedlem må Sveriges søknad godkjennes av alle 30 alliansemedlemmene. Som en del av prosessen har Sverige, Finland og Tyrkia utarbeidet et felles memorandum i et trilateralt format. Sverige etterleve dette memorandum.

Sverige sikrere enn før NATO-søknaden
Den svenske regjeringen skriver at Sverige befinner seg i en alvorlig sikkerhetssituasjon men er i dag sikrere enn før man sendte søknaden om Nato-medlemskap. Sveriges militære integrering i Nato fortsetter i henhold til planen og det militære samarbeidet med Nato, de nordiske landene, USA og Storbritannia, bland annet gjennom og omfattende øvelsesvirksomhet og andre tidligere partnere i Sveriges nærområde. Sverige har også fått gjentatte sikkerhetsforsikringer fra flere sentrale Natoland, skriver Regeringen.se.

Kilde: NATO, Regeringen.se, Google oversetterfra engelsk til norsk. Korrektur: Nordens Nyheter. Foto: NATO.Int.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*