Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet ser ut til å få det som han vil når det gjelder  konsekvensutredning i Lofoten(Foto: Stortinget)

Arbeiderpartiets sentralstyre freder ikke de oljerike områdene utenfor Lofoten. Ap vedtok mandag kveld et kompromiss i striden rundt konsekvensutredning eller vern av områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Konsekvensutredning starter utenfor det vi kaller «Nordland 6». Konsekvensutredning av de mer landnære områdene «Nordland 7″ og Troms 2 utsettes til neste valg.

LO og Arbeiderpartiet viste dermed den nødvendige politiskn vilje til gjennomføring når det gjelder spørsmålet om konsekvensutredning og mulig oljeleting utenfor Lofoten og Vesterålen. Man må legge vekt på økonomiske forhold der hensynet til arbeidsplasser og se bort fra venstresidens naive krav til vern av nord-norske havområder. Norge må selvsagt ta hensyn til oljeprisen, som er på vei opp igjen, med en annerledes lønnsomhetsgrensen som følge av høye utbyggingskostnader. LO-leder Gerd Kristiansen og partileder Jonas Gahr Støre kan nå vinne frem med å starte oljeleting og mulig utvinning utenfor Lofoten med tanke på økende arbeidsløshet i Norge frem mot 2025, skriver Nordens Nyheter i en kommentar. Med Rex Tillerson som amerikansk utenriksminister legges alt til rette for et større tempo i oljebransjen igjen.

Kartlegging og utbygging

Oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen skal avgjøres av regjeringen, LO og Arbeiderpartiet i år og neste år. Regjeringen Bondevik konkluderte i 2001 at regjeringen ikke ville starte med oljeboring. Regjeringen Jens Stoltenberg la fram forvaltningsplanen for havområdene utenfor Lofoten og Barentshavet 31. mars 2006 (St.meld. nr. 8 (2005–2006), og la frem»kjøreregler» for næringsvirksomhet med hensyntagende til økosystembasert forvaltning. Forvaltningsplanen ga områdene utenfor Lofoten og Vesterålen et foreløpig vern mot petroleumsvirksomhet grunnet sårbarhet. Det ble vedtatt at planen skal revideres hvert femte år, der man i 2010 og 2015 vedtok en kartlegging av forutsetningene. Høyre, Frp og Arbeiderpartiet har stort sett samme syn på at Lofoten bør kartlegges med tanke på utbygging. Norges nye olje og energiminister Søviknes fra Frp har trolig samme syn på oljepolitikk som den tidligere ExxonMobile-sjefen Rex Tillerson.

Et politisk dilemma

Det er i møte med ulike argumenter og kunnskap at det fattes politiske beslutninger. Oljenæringen presenterer oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen som uproblematisk som følge av moderne teknologi og høy kompetanse, med tanke på nye arbeidsplasser.Industri Energi i LO argumenterer ut fra ønsket om en videreføring av muligheten for industriarbeidsplasser og håp om at oljevirksomheten vil skape lokal aktivitet. Disse argumentene må veies opp mot fiskerinæringens og miljøbevegelsens protester,og forskernes klare fraråding. I tillegg må politikerne ta hensyn til Norges internasjonale forpliktelser når det gjelder å redusere CO2-utslippene og forvaltningen av det biologiske mangfoldet, fiskeriene og sjøarealene. Totalt sett må Norge uansett regjeringens farge nå ta hensyn til de økonomiske konjunkturene, og sørge for å opprettholde arbeidsplasser i Norge. Her spiller olje og gassnæringen fortsatt en viktig rolle for å holde den økonomiske aktiviteten i Norge oppe.. Vi går spennende tider i møte med en venstreside som ikke ser sammenhengen mellom økt satsing på oljebransjen og økonomisk vekst. Men en ny amerikansk regjering haar Arbeiderpartiet fått en gyllen sjansse til å satse på en bred konsekvensutredning, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Jonas Gahr Støre i Arbeiderpartiet ser ut til å få det som han vil når det gjelder konsekvensutredning i Lofoten(Foto: Stortinget)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*