Egil Matsen er vise sentralbanksjef(Foto: Norges Bank)

Norges Bank glemte Grace Reksten Skaugen,Jon Fredrik Baksaas, Harald Norvik, og Trond O Westlie med bred global konsernerfaring. Flere fremtredende økonomer slakter valget av styremedlemmer i Norges Bank og oljefondet. Grace Reksten sitter i styret i Wallenbergs Investor AB i Stockholm, Jon Fredrik Baksaas er styremedlem i Svenska Handelsbanken og Harald Norvik, som jobbet med Volvo-avtalen for statsminister Odvar Nordli. Han har sittet i styret i Conoco-Phillips, som fant olje i Nordsjøen i 1968. Sist men ikke minst har Trond O. Westlie i danske Maersk McKinney Møller, vært med på å selge selskapets olje og gassvirksomhet.

– Det er oppsiktsvekkende svakt at man ikke har hentet inn noen med internasjonal kompetanse, sier Knut Kjær, tidligere sjef i oljefondet, til Dagens Næringsliv. Avisen peker på at styret de siste årene har fått kritikk fordi medlemmene ikke har erfaring fra internasjonal kapitalforvaltning. Det er kjernevirksomheten til fondet.Folk med bred erfaring

Han legger til at det er mye bra kompetanse innen andre områder i styret, men at bare én person har erfaring med internasjonal kapitalforvaltning. Finansprofessor B. Espen Eckbo, som har bred erfaring fra USA, er kritisk. Han mener manglende kompetanse kan hindre styret i å utfordre de tre representantene som kommer fra oljefondet.

Grace Reksten sitter i styret i svenske Investor(Foto: Wikipedia)

Finansminister Siv Jensen (Frp) skriver i sitt svar til DN at samlet styret har solid kompetanse på områder som kapitalforvaltning, kapitalmarkeder, internasjonal virksomhet og risikostyring.I tillegg har de bred styreerfaring, også fra selskaper med internasjonal virksomhet, skriver Jensen.

Gode akademikere

Egil Matsen tiltrådte som visesentralbanksjef i Norges Bank 1. januar 2016 for et tidsrom på seks år. Han er andre nestleder i hovedstyret. Matsen har et særlig ansvar for oppfølging av Norges Bank Investment Managements saker til hovedstyret. Han leder to underutvalg for styret: Eierskapsutvalget og Risiko- og investeringsutvalget. Matsen har vært medlem av hovedstyret i Norges Bank siden 2012 og varamedlem siden 2010. Matsen har tidligere vært professor i samfunnsøkonomi og instituttleder ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Han har en PhD i økonomi fra Norges Handelshøyskole. Han har hatt flere opphold ved internasjonale universiteter, sist ved Harvard University i 2013-2014.

Gift med en investor

Karen Helene Ulltveit-Moe er en norsk samfunnsøkonom og professor ved Økonomisk instituttUniversitetet i Oslo.Hun har jobbet på Universitetet i Oslo siden 2005. Før det var hun ansatt ved Norges Handelshøyskole og stiftelsen SNF.

Ulltveit-Moe har forsket på internasjonal økonomi, skatte- og næringspolitikk. Og avla doktorgraden avla hun på en drøfting om bedrifters og universiteters lokalisering. Hun har vært styremedlem i flere store bedrifter, blant annet Kverneland Group , REC, og hun har vært medlem av bedriftsforsamlingen i Norsk Hydro. Men hun har ingen annen internasjonal erfaring med globale selskaper

Mer svensk erfaring

Hans Aasnes har erfaring med skogselskapet Bergvik Skog AB var med på å kjøpe Korsnäs-selskaper av Stora Enso, som eide skog i Sverige. Stora Enso har den finske staten og Wallenberg-gruppen som største eiere. Stora Enso har økt eierforholdet opp til 100% i det svenskbaserte selskapet Cellutech AB, et selskap som har spesialisert seg på utvikling av nye materialer og applikasjoner basert på cellulose, mikrofibrillert cellulose (MFC). Hans største aksjepost Øra Industrier, har dårlig lønnsomhet. Western Bulk Chartering AS har også svak lønnsomhet. Western Bulk Management , som er mindre, har god lønnsomhet. Han har ingen konsernerfaring fra andre selskaper enn Bergvik Skog, som jobber nær Stora Enso(Marcus Wallenberg jr).

Faser ut oljevirksomhet

Tilbake til Trond O. Westlie, som startet sin karriære i Telenor. Han har sittet i styret i Maersk McKinney og vært nestleer i Danske Bank. A.P. Møller-Mærsk tok i 2017 en historisk avskjed med sin olje- og gassvirksomhet. Det danske konglomeratet solgte Maersk Oil til franske Total for 60 milliarder norske kroner. Verdens største oljefond med base i Norge skal vurdere fremtidens aksjeinvesteringer.

CFO Trond Weslie burde vært et sentralt styremedlem for Norges Bank i en periode der man skal fase ut norsk olje og gassvirksomhet, skriver Norden Nyheter.

Professor Karen Helene Ulltveit-Moe(Foto:Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*