Olaf Scholz fotografert av svensk kommersiell TV 4.

Forbundskansleer Olaf Scholz sa nylig til svensk TV 4 at Tyskland vil gjøre alt som står i dets makt for å få Finland og Sverige med i NATO. Finland blir altså medlem av NATO, men generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO sa under et besøk i Stockholm nylig at man har godt håp om at Sverige også er NATO-medlem senest i juli i år.

Sverige, som har formannsskapet i EU drøftet en lang rekke spørsmål med Olaf Scholz under statsbesøket i Berlin onsdag, alt fra NATO og sikkerhet til vanskelige spørsmål om bygging av flere kjernekraftverk. Tyskland har besluttet å legge ned sine kjernakrftverk, mens statsminister Ulf Kristersson vil bygge nye kjernekraftverk i Sverige. Mindre kjernekraftverk, som kan bygges nær tettsteder, er på trappene med ny svensk og amerikansk teknologi.

Avtaler må ratifiseres

Den svenske regjeringen har fremmet et lovforslag til Riksdagens om godkjenning av Sveriges inntreden i NATO. Lovforslaget er et viktig skritt på veien mot svensk NATO-medlemskap. Etter at Riksdagen har gitt sin godkjenning, kan Sverige bli fullt NATO-medlem så snart alle NATO-land har ratifisert Sveriges tiltredelsesprotokoll.

SVT`s Rapport opplyser tirsdag at Finland trolig går inn i NATO før Sverige. Dersom tretti land godkjenner Finland, bli landet NATO-medlem etter et ja til NATO i den finske Riksdagen

– Medlemskap i NATO er den beste måten å beskytte Sveriges sikkerhet på og å bidra solidarisk til å styrke sikkerheten i hele det euro-atlantiske området, sier den svenske utenriksministeren Tobias Billström.

Godkjenner avtalen

Som NATO-medlem forventes Sverige å slutte seg til en avtale som regulerer immunitet og privilegier for NATO. I lovforslaget foreslås det at Riksdagen skal godkjenne avtalen og at avtalen skal innlemmes i svensk lov. Lovforslaget foreslår også at regjeringen skal gis fullmakt til å fatte vedtak om å motta støtte i form av militære styrker fra NATO. Dette har som mål å skape bedre forutsetninger for å kunne forsvare Sverige.

Når Riksdagen har gitt sin tilslutning, kan regjeringen ta stilling til Sveriges tiltredelse. Sverige blir medlem av NATO når vårt tiltredelsesinstrument er deponert i henhold til bestemmelsene i den nordatlantiske traktaten; dette kan skje når alle NATO-land har ratifisert vår tiltredelsesprotokoll.

– Fremleggelsen av regjeringens lovforslag om Sveriges medlemskap i NATO er en historisk begivenhet og et viktig steg på veien mot svensk NATO-medlemskap. Det betyr at vi vil være klare til å slutte oss til NATO sammen med Finland så snart alle NATO-land har ratifisert våre søknader, sier utenriksminister Tobias Billström.

Finsk besøk i Ukraina

Den finske statsministeren Sanna Marin og president Zelenskyy diskuterte nylig ansvaret til den russiske ledelsen for brudd på folkeretten i den ulovlige angrepskrigen. Å oppfylle ansvarlighet var også et sentralt tema i statsminister Marins diskusjoner med Oleksandra Matvijtyuk, som leder Senter for borgerlige friheter og rettigheter.

«Russland og dets representanter må holdes ansvarlige for den ulovlige forbrytelsen aggresjon, krigsforbrytelsene og konsekvensene av krigen. Finland deltar i en kjernegruppe på 20 land som leter etter måter å realisere ansvaret på», sa statsminister Marin under besøket i Kiev.

Statsminister Sanna Marin besluttet seg for å besøke Ukraina etter invitasjon fra president Volodymyr Zelenskyy og statsminister Denys Smykhal. Besøket styrker Finlands og Europas støtte til Ukraina. Ved siden av president Zelenskyi møtte statsministeren andre medlemmer av Ukrainas ledelse og Oleksandra Matviytyuk fra sivilsamfunnsorganisasjonen Center for Civil Liberties, som mottok Nobels fredspris i 2022.

Finland annonserte en støttepakke på 29 millioner euro for behov innen utdanning, miljø og strålevern spesielt. Nye utviklingssamarbeidsprosjekter forberedes også for Ukraina, som er Finlands største samarbeidsland innen utviklingssamarbeid. Finland støtter også Ukraina i den langsiktige gjenoppbyggingen, sa statsminister Marin.

Den finske statsministeren bekreftet Finlands støtte til president Zelenskyis fredsinitiativ og gjennomføringen av det, for eksempel når det gjelder strålesikkerhet og miljøskader. Miljø- og klimaminister Maria Ohisalo, som deltok i besøket, signerte avtaleavtalen på vegne av Finland. Hensikten med avtaleavtalene er å hjelpe Ukraina med miljøovervåking, gjenoppbygging av landet og grønn omstilling. Statsminister Marin besøkte også militærsykehuset i Kiev og en skole i Irpin.

«Vi ønsker å gi et sterkt budskap om håp også for landets gjenoppbygging og europeiske fremtid. Skolebarna jeg møtte i dag vil bo i et Ukraina som tilhører EU», sa den finske statsminister Sanna Marin.

Statsminister Ulf Kristersson og generalsekretær Jens Stoltenberg( Foto: Ninni Andersson/Regeringen.se)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*