Styreleder Jon-Erik Reinhardsen i Equinor( Foto: Equinor)

Styret i Equinor har det overordnede ansvaret for å forvalte selskapet og føre tilsyn med selskapets daglige drift. Styrets arbeid baseres på gjeldende lovgivning og en instruks som beskriver styrets ansvar, oppgaver og saksbehandling. Styret i Equinor har tre underutvalg som fungerer som saksforberedende organ. Dermed får styreleder Jon Erik Reinhardsen et overordnet ansvar for å få tilbake gode resultater, skriver Nordens Nyheter.

Equinor gjorde ni gassfunn på 15 brønner, med ressurser på mer enn 570 milliarder kubikkmeter totalt. Det er like mye som de store feltene Ormen Lange og Snøhvit i Norge . Dermed er den norske olje- og gassalderen ikke over i Norge, skrev Nordens Nyheter nylig i samband med det siste oljefunnet utenfor kysten av Vestlandet.

Ventet stort tap

På forhånd ventet analytikere et justert resultat på minus 409 millioner dollar, ifølge estimater hentet inn av Equinor fra 23 analytikere. Nå ble altså resultatet noe mindre enn minus 5 milliarder kroner i fjerde kvartal. Dollarkursen er i skrivende stund NOK 8,45.

Resultatene er ingen hyggelig start for selskapets nye konsernsjef Anders Opedal. Selskapet har slitt med lave olje- og gasspriser i kjølvannet av koronapandemien. Samtidig renner pengene ut av selskapets internasjonale virksomhet i motsetning til den norske virksomheten. En positiv trend er imidlertid at både olje- og gassprisene har steget den siste tiden. Oljeprisen er nå over 60 dollar fatet, priser en må et år tilbake i tid for å finne. Dermed er muligheten tilstede for en ny omstart for Equinor.

I motsetning til tidligere år vil selskapet ikke arrangere en kapitalmarkedsdag i 2021 , samtidig med at selskapet legger frem tallene fra fjerde kvartal.

Det er knyttet stor spenning til hvilke grep styret og konsernsjef Anders Opedal nå vil ta for selskapet. Mandatet fra styret er klart; han må skru opp tempoet på omstillingen av selskapet. Det betyr at han vil øke satsingen innen fornybarsektoren. Men selskapet må ikke miste grepet om oljealderen. Den vil fortsatt vare lenge. «Det blir inte grönare», som Koligen sa.

Bare minutter før Equinor slapp resultatene for fjerde kvartal sendte selskapet ut en melding om at det nå selger sine eierandeler i Bakken-feltet i USA for 900 millioner dollar, rundt 7,6 milliarder kroner ifølge Dn.no.

– Vi har ikke tatt noen endelig beslutning ennå. Men våre hensikter er klare. Vi vurderer hele vår portefølje og produksjonen på land i USA er del av den vurderingen. Når vi ser på Bakken. må vi stille oss spørsmålet om hvordan vi skaper størst verdi; er det gjennom å drive Bakken videre selv som operatør, gå i partnerskap eller å selge feltet, sa konserndirektør for internasjonal virksomhet Al Cook til DN for én måned siden.

Equinor-tallene som ble lagt frem i dag tidlig, er blant annet påvirket av enorme nedskrivninger på selskapets satsing i Tanzania. Equinors gassfunn utenfor Tanzania skulle bli til ett av selskapets aller største prosjekter i utlandet. Nå er verdien skrevet ned til null.

Hele 982 millioner dollar, omtrent 8,5 milliarder kroner, er regnskapet belastet med i fjerde kvartal. Det begynte bra. Statoil begynte å bore letebrønner utenfor kysten av Tanzania i 2011, og dengang kom funnene som perler på en snor. Nå vil Equinor ut av Tanzania.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*