Regnskap Norge oppfordrer regjeringen til å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften i budsjettet. I intervju med VG i går varslet finansministeren skattelette i 2024. Regnskap Norge oppfordrer regjeringen til å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften.

Finansministeren sa i VG i går at «Vi må gjøre nye skattegrep som gjør at skattebelastningen for arbeidsfolk går ned. Det stimulerer til arbeidslinjen.»

– For at arbeidstakere skal ha glede av skattelette, må de ha en jobb å gå til. Det viktigste regjeringen kan gjøre er å sikre rammevilkår for næringslivet som bidrar til lønnsomme arbeidsplasser. Fjerning av den midlertidige arbeidsgiveravgiften bør derfor være den første skatten finansministeren fjerner nå i 2024, sier Rune Aale-Hansen, administrerende direktør i Regnskap Norge.

Fjern skatt på kompetanseplasser

Regjeringen valgte, uten å ha utredet konsekvensene, å innføre skatt på kompetansearbeidsplasser for to år siden. Den skulle være midlertidig, men lever fortsatt.

– Nesten 99 % av norske virksomheter er små og mellomstore bedrifter, og hele 95 % er såkalte mikrobedrifter med færre enn 10 ansatte. Dette er kjernen i norsk næringsliv og grunnlaget for arbeidsplasser, vekst og velferd. Dersom regjeringen er opptatt av at folk skal ha en lønnsom jobb å gå til, handler det om å gi rammebetingelser som underbygger et bærekraftig næringsliv. Noe av det første regjeringen nå bør fjerne er denne ekstrabyrden som er påført næringslivet, sier Regnskap Norge-direktøren.

Tar med en hånd uten å gi med den andre

Selv om den såkalt midlertidige økningen i arbeidsgiveravgift på 5 % ble endret til å gjelde fra 750 000 til 850 000, innebærer den fortsatt en ekstrakostnad virksomheten påføres uavhengig av lønnsomhet.

– Næringslivet kunne tålt disse økte kostnadene dersom andre administrative byrder samtidig ble redusert, slik også regjeringen har ambisjoner om. Dessverre har regjeringen tatt med en hånd uten å gi med den andre, sier Aale-Hansen og fortsetter:

– Denne utfordringen er spesielt stor for landets små og mellomstore bedrifter, som gjerne har små marginer. Hver måned og hvert kvartal i 2023 har vi sett en økning i antall konkurser. Vi er bekymret over at tempoet på forenklingsarbeidet ikke går raskere og at konkursene fortsetter.

Må utrede konsekvenser

Regjeringen «legger vekt på gode beslutningsgrunnlag før nye reguleringer vedtas. Regelrådet vurderer kvaliteten på konsekvensvurderinger før næringsrelatert regelverk blir vedtatt».

– Dette er bra, men stemmer ikke med næringslivets erfaring knyttet til den midlertidige arbeidsgiveravgiften. Her er det forbedringspotensial, avslutter Regnskap Norge-sjefen.

Foto: Regnskap Norge oppfordrer regjeringen til å fjerne den ekstra arbeidsgiveravgiften. FOTO: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*