Kronprins Mohammed bin Salman sa 4. januar at oljeselskapet Saudi Aramco skal børsnoteres( foto: adnews.com)
Kronprins Mohammed bin Salman sa 4. januar at oljeselskapet Saudi Aramco skal børsnoteres. (Foto:Adnews.com)

Mye og billig olje kan gi raskere konjunkturoppgang. Oljeprisen falt videre torsdag. Nordsjøoljen har ikke vært billigere de siste elleve årene, og et fat olje var helt nede i 33,55 dollar. For ett og et halvt år siden kostet et fat olje 115 dollar. De amerikanske råoljelagrene falt med 5,6 millioner fat forrige uke. Striden mellom Saudi-Arabia og Iran kan sende oljeprisen ytterligere ned, fordi begge ønsker å levere mest mulig olje. En krig mellom de to landene får selvsagt motsatt effekt. Saudi-Arabia vurderer ifølge the Economist å børsnotere det statseide oljeselskapet Saudi Aramco, skriver Nordens Nyheter i en helgekommentar.

Kinesisk økonomi på vei ned

Den kinesiske sentralbanken og statlige oppkjøpsfond er aktive i markedene for å forhindre ny uro og panikksalg. En av verdens største finansinstitusjoner tror Shanghai-børsen vil falle med nesten 30 prosent i år. Handelen ved de to børsene i Kina ble automatisk stanset på mandag etter at nøkkelindeksene ved Shanghai- og Shenzhen-børsene falt med over syv prosent. Myndighetene har tatt i bruk en «sikring» for å forhindre panikksalg når alle løper mot utgangsdøren. Amerikanske investeringsfond og oljefondet er aktivve på amerikanske og europeiske markeder, skriver Nordens Nyheter videre.

Sårbar finanssektor

For seks måneder siden var det full panikk ved de kinesiske børsene. Småinvestorer ville selge aksjer – for enhver pris. Myndighetene kom på banen med tiltak som ble solgt inn som en «nasjonal dugnad». Aksjonærer med over fem prosent av aksjene i et børsnotert selskap fikk forbud mot å selge aksjer. Dette skulle opphøre førstkommende fredag. Nå er det utsatt på ubestemt tid og innsideinvestorer er forhindret fra å selge aksjer. Det nordiske selskapet Stora Enso melder at selskapet har solgt seg ned til under 5 prosent av aksjene i selskapet, der oljefondet er en av tre store eiere.Oljefondet er som kjent 7 prosent i amerikanske BlackRock, som en av de største på eiersiden. Den amerikanske finansinstitusjonen Bank of America Merrill Lynch er pessimistiske og tror at nøkkelindeksen ved Shanghai-indeksen vil avslutte 2016 på 2700-nivået – nesten 30 prosent lavere enn hva den var da året startet. Nordens Nyheter tror på ny børsoppgang i Europa og USA som følge av rekordbillig olje.

Vekst i Europa og USA

Gjeldsoppbyggingen i Kina har vært enorm de siste årene. I femårsperioden etter finanskrisen, fra 2009 til 2014, økte gjeldsoppbyggingen i privat sektor i Kina mest av alle land i forhold til BNP. I Europa kan sentralbankens trykking av Euro skape ny vekst, og i USA vokser økonomien sterkere enn på mange år. Men Kina er verdens største oljekunde, og en kinesisk nedtur kan få følger for den globale økonomiske veksten. Saudi-Arabia vil stoppe både handel med og flytrafikk til Iran, skriver Reuters. I et intervju med Reuters varsler utenriksminister Adel al-Jubeir at Iran må «opptre som et normalt land» før Saudi-Arabia kan gjenopprette normale diplomatiske forbindelser. Iranske pilegrimer skal fortsatt få lov til å besøke muslimenes hellige steder i Saudi-Arabia.Iran og Saudi-Arabia har vært erkefiender helt siden den islamske revolusjonen i 1979. De kniver om å være den største regionale stormakten i Midtøsten. I Iran er det nitti prosent shia-muslimer, mens sunnimuslimene er i flertall i Saudi-Arabia. Derfor kjemper de to landene indirekte mot hverandre i borgerkrigene i Syria og Jemen. Iran har åpenbart fått større innflytelse i Irak etter at amerikanerne trakk seg ut. Syd-Irak er shiamuslimsk. Saddam Husseins regime ga sunnimuslimene makten i Irak,  mens landet som kjent er splittet i flere fraksjoner idag, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

President Xi Jengping har et ansvar for fortsatt vekst i global økonomi( Foto: Gov. Rep. of China)
President Xi Jengping har et ansvar for fortsatt vekst i global økonomi( Foto: Gov. Rep. of China)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*