President Joe Biden stiller i presidentvalget neste år( Foto: Associated Press)

WASHINGTON (AP) – President Joe Biden kunngjorde tirsdag formelt at han stiller til gjenvalg i 2024, og ba velgerne om å gi ham mer tid til å «fullføre denne jobben» han begynte da han ble sverget til vervet og å sette til side bekymringene om å forlenge løp av USAs eldste president i ytterligere fire år.

Biden, som ville være 86 på slutten av en annen periode, satser på hans lovgivende prestasjoner i første periode og mer enn 50 års erfaring i Washington vil telle for mer enn bekymringer over hans alder. Han står foran en jevn vei til å vinne partiets nominasjon, uten noen seriøse demokratiske rivaler. Men han er fortsatt klar for en hard kamp for å beholde presidentskapet i en bittert splittet nasjon. Kunngjøringen, i en tre-minutters video, kommer på fireårsdagen for da Biden erklærte seg for Det hvite hus i 2019, og lovet å helbrede «nasjonens sjel» midt i Donald Trumps turbulente presidentskap – et mål som har forble unnvikende.

Kamp om Amerikas sjel

«Jeg sa at vi er i en kamp om Amerikas sjel, og det er vi fortsatt,» sa Biden. «Spørsmålet vi står overfor er om vi i årene fremover har mer frihet eller mindre frihet. Flere rettigheter eller færre.»

Mens utsiktene til å søke gjenvalg har vært gitt for de fleste moderne presidenter, har det ikke alltid vært tilfelle for Biden. En bemerkelsesverdig mengde demokratiske velgere har indikert at de foretrekker at han ikke stiller, delvis på grunn av sin alder – bekymringer Biden har kalt «helt legitime», men de han ikke tok opp direkte i lanseringsvideoen.

Likevel har få ting forent demokratiske velgere som utsiktene til at Trump kommer tilbake til makten. Og Bidens politiske stilling i partiet hans stabiliserte seg etter at demokratene oppnådde en sterkere ytelse enn forventet i fjorårets mellomvalg. Presidenten er satt til å stille opp igjen om de samme temaene som drev partiet hans i fjor høst, spesielt om å bevare tilgangen til abort.

«Frihet. Personlig frihet er grunnleggende for hvem vi er som amerikanere. Det er ikke noe viktigere. Ikke noe mer hellig», sa Biden i lanseringsvideoen, og skildrer republikanske ekstremister som prøver å rulle tilbake tilgangen til abort, kutte i trygd, begrense stemmerett og forby bøker de er uenige i. «Rundt rundt i landet står MAGA-ekstremister i kø for å ta disse grunnfjellsfrihetene bort.»

«Dette er ikke en tid for å være selvtilfreds,» la Biden til. «Det er derfor jeg stiller til gjenvalg.»

Har flere politiske mål

Når konturene av kampanjen begynner å ta form, planlegger Biden å kampanje på rekorden sin. Han brukte sine to første år som president på å bekjempe koronaviruspandemien og presse gjennom store lovforslag som den todelte infrastrukturpakken og lovgivning for å fremme høyteknologisk produksjon og klimatiltak. Med republikanerne nå i kontroll over huset, har Biden skiftet fokus til å implementere de massive lovene og sørge for at velgerne krediterer ham for forbedringene.

Presidenten har også flere politiske mål og uoppfylte løfter fra sin første kampanje som han ber velgerne om å gi ham en ny sjanse til å oppfylle.

«La oss fullføre denne jobben. Jeg vet at vi kan», sa Biden i videoen, og gjentok et mantra han sa et dusin ganger under sin State of the Union-tale i februar, og listet opp alt fra å vedta et forbud mot angrepsvåpen og senke kostnadene for reseptbelagte legemidler til kodifisering. en nasjonal rett til abort etter at Høyesteretts kjennelse i fjor omgjorde Roe v. Wade.

Bæret av midtveisresultatene planlegger Biden å fortsette å anse alle republikanere for å omfavne det han kaller «ultra-MAGA»-politikk – en referanse til Trumps «Make America Great Again»-slagord – uavhengig av om hans forgjenger havner på stemmeseddelen i 2024.

I videoen snakker Biden over korte klipp og bilder av viktige øyeblikk i presidentskapet hans, øyeblikksbilder av forskjellige amerikanere og glimt av frittalende republikanske fiender, inkludert Trump, Floridas guvernør Ron DeSantis og representanten Marjorie Taylor Greene fra Georgia. Han formaner støttespillere om at «dette er vårt øyeblikk» for å «forsvare demokratiet. Stå opp for våre personlige friheter. Stå opp for stemmeretten og våre borgerrettigheter.»

Biden planlegger også å peke på sitt arbeid de siste to årene med å støtte opp amerikanske allianser, lede en global koalisjon for å støtte Ukrainas forsvar mot Russlands invasjon og returnere USA til Paris-klimaavtalen. Men offentlig støtte i USA til Ukraina har avtatt de siste månedene, og noen velgere stiller spørsmål ved titalls milliarder dollar i militær og økonomisk bistand som strømmer til Kiev.

Presidenten møter langvarig kritikk over administrasjonens kaotiske tilbaketrekning fra Afghanistan i 2021 etter nesten 20 år med krig, som undergravde bildet av kompetanse han hadde som mål å fremstille, og han er målet for GOP-angrep på grunn av hans immigrasjons- og økonomiske politikk.

Som kandidat i 2020 satte Biden velgerne på sin kjennskap til makthallene i Washington og hans forhold rundt om i verden. Men allerede den gang var han svært klar over velgernes bekymringer om alderen hans.

«Se, jeg ser på meg selv som en bro, ikke som noe annet,» sa Biden i mars 2020, da han drev kampanje i Michigan med yngre demokrater, inkludert nå visepresident Kamala Harris, senator Cory Booker fra New Jersey og Michigan Gov. Gretchen Whitmer. «Det er en hel generasjon ledere du så stå bak meg. De er fremtiden til dette landet.»

Han er en transformasjonsleder

Tre år senere, presidenten nå 80 år, sier Biden-allierte at hans tid i embetet har vist at han så på seg selv som mer en transformasjonsleder enn en overgangsleder.

Likevel vil mange demokrater foretrekke at Biden ikke stilte igjen. En fersk meningsmåling fra The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research viser at bare 47 % av demokratene sier at de vil at han skal søke en ny periode, opp fra 37 % i februar. Og Bidens verbale – og sporadiske fysiske – snubler har blitt fôr for kritikere som prøver å kalle ham uegnet til vervet.

Biden har ved flere anledninger fjernet bekymringene for alderen sin og sagt ganske enkelt: «Se meg.»

Under en rutinemessig fysisk aktivitet i februar, erklærte legen hans, Dr. Kevin O’Connor, ham «sunn, sprek» og «egnet» til å håndtere sitt ansvar i Det hvite hus.

Medhjelpere erkjenner at selv om noen i partiet hans kanskje foretrekker et alternativ til Biden, er det alt annet enn konsensus i deres mangfoldige koalisjon om hvem det kan være. Og de insisterer på at når Biden sammenlignes med hvem GOP nominerer, vil demokrater og uavhengige samles rundt Biden.

Trump blir motkandidat

Foreløpig er den 76 år gamle Trump favoritten til å fremstå som den republikanske nominerte, og skaper potensialet til en historisk oppfølger til den bittert utkjempede 2020-kampanjen. Men Trump står overfor betydelige hindringer av sine egne, inkludert utpekelsen av å være den første tidligere presidenten som står overfor straffeanklager. Det gjenværende GOP-feltet er flyktig, med DeSantis som dukker opp som et tidlig alternativ til Trump. DeSantis’ status er imidlertid også i tvil, blant spørsmål om hans beredskap til å kampanje utenfor hans stadig mer republikansk-tilbøyelige stat, skriver Associated Press.

Tekst: Associated Press. Oversettelse korrektur og norsk redigering AS Nordens Nyheter

Tidligere president Donald Trump taler til World Economic Forum( Foto: U.S.Gov)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*