– Vi har satt opp et «swat team” som monitorerer sanksjonsutviklingen. Reglene forandrer seg hele tiden, i tillegg til hva som er strategisk klokt med tanke på omdømmerisiko, sier granskingsleder i PwC, Gunnar Holm Ringen (nr to fra venstre).(Foto: Janne M Aarvik/PWC)

– De lurer på alt fra leveranser fra russiske leverandører til pengetransaksjoner. De fleste ønsker å gjøre det riktige og setter det etiske foran profitt. De ønsker ikke å operere i gråsonen, sier granskingsleder i PwC, Gunnar Holm Ringen, som har satt opp et eget team som skal hjelpe virksomhetene med å trå riktig med sanksjonene.

Krigen i Ukraina har medført at blant annet USA, EU, Storbritannia og Norge har innført og vil innføre omfattende sanksjoner mot Russland og Hviterussland. Hovedformålet med disse sanksjonene er å svekke russisk evne til å finansiere krigen mot Ukraina. 

Sanksjonene kan deles i fire:

  1. Sanksjoner direkte rettet mot finansmarkedet i Russland
  2. Sanksjoner mot individer og selskaper
  3. Eksportkontroll og forbud mot eksport av vise varer og tjenester (dual use, teknologi mv)
  4. Sektorielle sanksjoner (luftfart, teknologi mv)

Pengeoverføringer til Russland kan bli nærmest umulig

– Sanksjoner rettet mot finansmarkedet er kanskje de mest alvorlige fordi de nå retter seg mot 70% av bankene i Russland (i hovedsak statseide banker, og banker kontrollert av oligarker og eliten i Russland), og som kan medføre problemer med å gjennomføre transaksjoner i US-dollar, Euro eller GBP. I tillegg er det varslet at enkelte russiske banker vil bli utestengt fra Swift-systemet, noe som gjør at det er tilnærmet umulig å gjennomføre internasjonale overføringer til Russland, sier Holm Ringen. Han understreker likevel at det ikke er bankene som har hovedansvaret for etterlevelse, men at dette ansvaret ligger hos den enkelte virksomhet som kan treffes av regelverket.

Det juridiske landskapet endrer seg hurtig, nesten fra time til time. Enkeltnasjoner innfører også tiltak direkte rettet mot Russland.  

– Selv om transaksjonen skulle være lovlig sett med sanksjonsbriller, bør man også vurdere eventuelle omdømmemessige konsekvenser, sier Holm Ringen.

Fire ting virksomheter lurer på nå:

1 Transaksjoner. Hvem er våre motparter? Er motparten sanksjonert? Er den eller de som kontrollerer motparten, gjennom eierskap, styrerepresentasjon, avtale eller på annen måte, sanksjonert? Har vi gjennomført tilstrekkelig bakgrunnsundersøkelse på selskap og eiere?

2. Eksport av teknologi og varer (programvare, maskinvare, support etc). Kan teknologien eller varen benyttes i militært utstyr, eller er den beregnet for bruk av russisk forsvarssektor eller statlige myndigheter?

3. Betalinger til leverandører. Har vi bestilt eller mottatt varer eller tjenester fra russiske leverandører og kan vi betale uten å komme i brudd med vedtatte sanksjoner?

4. Virksomhet i Russland. Vi har virksomhet i Russland og lurer på om vi kan overføre penger til vår russiske virksomhet? Må vi overføre penger fra Norge for å betale lønn til de ansatte?

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*