Den amerikanske etteretningsorganisasjonen CIA mistenkte Prigozhin for å forberede seg på å gå til militære aksjoner mot Russland, skriver New York Times. Den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinken vil selge jagerflyet F-16 til Tyrkia, som på sin side må godkjenne Sverige som nytt NATO-medlem.

Den tidligere brittiske forsvarssjefen, Sir Richard Danatt, sier til britisk presse at han frykter at leiesoldater fra Wagner-gruppen vil bruke Belarus (Hvite-)Russland som base for nye angrep mot Kyiv i Ukraina.
Informasjonen ble ansett som både solid og alarmerende på grunn av muligheten for at en stor atomvåpen rival av USA kunne havne i kaos.

Yevgeny Prigozhin og hans 25 000 leiesoldater skal ha forlatt den russiske byen Rostov-on-Don, Russland, etter at byen ble inntatt av leiesoldater, ifølge New York Times.

Wagner-gruppens væpnede opprør, ledet av Jevgenij Prigozjin, endte et drøyt døgn etter at det startet.

Da var riktignok Wagner-soldatene bare 20 mil unna Moskva, som vil si at de rykket fram 800 kilometer på bare noen timer, uten store hindringer, skriver Dagsavisen.

Prigozjins hat mot Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov var ingen hemmelighet, ei heller at hatet var gjensidig.

For noen uker siden fanget imidlertid USAs og andre vestlige lands etterretningstjenester opp signaler om at Wagner-sjefen pønsket på noe, og etter hvert ble det klart at han planla et opprør for å styrte de to forsvarstoppene i Kreml.

Amerikanske etterretningskilder bekrefter overfor medier som CNN New York Times og Washington Post at de fikk kjennskap til planene i midten av juni.

Utvalgte kongresspolitikere ble orientert, og det ble holdt flere møter i Det hvite hus og Pentagon etter hvert som det ble klart hva som var på gang.

I motsetning til i fjor, da amerikansk etterretning varslet om at Russland ville invadere Ukraina, valgte ledelsen i Washington denne gangen å holde tett, skriver Finansavisen.

USAs utenriksminister Antony Blinken sier at Biden-administrasjonen støtter at Tyrkia får kjøpe F16-kampfly og den amerikanske jobber med å få klarsignal fra Kongressen.

Uttalelsen ble gitt da Blinken holdt pressekonferanse med Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Ankara nylig.

Ifølge Cavulsoglu er det imidlertid ikke mulig for Tyrkia å kjøpe amerikanske kampfly hvis USA stiller betingelser for kjøpet.

USAs president Joe Biden sa allerede i sommer at han mener USA bør gå videre med det forsinkede salget av kampfly til Tyrkia, men han understreket at handelen må godkjennes av Kongressen.

Tyrkia har presset på for å få kjøpe nye F-16-jagerfly eller i det minste fornye landets nåværende flyflåte. Salget har vært pekt ut som en mulig løsning på konflikten mellom Tyrkia, Sverige og Finland.

Jagerflyet F-35 fotografert av N.P.Tander på Edwars Air Force Base i California. USA ønsker ikke å selge det avanserte jagerflyet F-35 til Tyskia. Norge har bestilt 52 jagerfly av denne typen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*