Alle skal ha en pensjon å leve av. For at minsteytelsene i fremtiden skal opprettholde sin verdi sammenlignet med det generelle lønnsnivået i samfunnet, foreslår vi at det reguleres med lønnsveksten, skriver arbeids- og innkluderingsminister Tonje Brenna i en pressemelding.

3. Vi må jobbe lenger, etter hvert som vi lever lenger

Vi lever stadig lenger, som er veldig bra! For at pensjonssystemet skal være bærekraftig over tid, må vi også jobbe noe lenger. Dette har det vært bred enighet om, blant annet fordi det bidrar til at kommende generasjoner også får trygghet for sine pensjoner. Forslaget legger opp til at aldersgrensene i pensjonssystemet følger økningen i levealder. 

Nedsetter et utvalg for å vurdere løsninger for «sliterne»

Arbeiderpartiet mener det er viktig at ikke enkelte grupper kommer systematisk dårligere ut fordi de ikke klarer å stå lenger i arbeid. Helsetilstand og evne til å fortsette i arbeid etter fylte 62 år varierer betydelig mellom folk. Utvalget det vil være vanskelig å avgrense gruppen «slitere» på en meningsfull måte. 

Derfor skal vi sette oss sammen med partene i arbeidslivet, både arbeidstakersiden og arbeidsgiversiden, og se på ulike løsninger sammen. Det viktigste er at folk skal ha trygghet inn i alderdommen, uansett helse og yrke. 

Systemet må gi trygghet over tid

Grepene er i tråd med forslagene som pensjonsutvalget kom med, som et politisk bredt sammensatt offentlig utvalg. Det legger et godt grunnlag for et nytt bredt pensjonsforlik, som kan stå seg over tid. 

På den måten får vi alle mer trygghet og mer forutsigbarhet i et bedre pensjonssystem med en styrket sosial profil, skriver arbeids og inkluderingsminister Tonje Brenna i en pressemelding.

Tonje Brenna er her fotografert av Ilja C. Hendel i regjeringskvartaleet.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*