Jacob Wallenberg er styreleder i Invetorgroup og styreleder i Svenkt Näringsliv( Foto: Investor)

Jacob Wallenberg sa i et intervju i SVT i fjellet at han skulle kunne tenke seg å investere i kjernkraft om det foreligger riktige forutsetninger. Etter dette har den svenske regjeringen presentert flere forslag for å få en debatt om større satsing på kjernekraften. Men utover de forslagene kreves et blokkoverskridende politisk oppgjør om energi for at det skal være interessant å investere i kjernerkraft, sier Wallenberg.

«Jag tror at forutsetningene holder på å bli bedre. Men her spørsmålet er så stort for Sverige. Vi har et dysfunksjonelt energisystem idag. Det her kommer påminner om de store nasjonale spørsmålene der vi ikke kan bestemme fire år fremover og sedan ved neste val kommer nye regler og forordninger. Det trengs en bred overenskommelse på parlamentarisk nivå, at man legger fast spelreglerna langvarig», sier Jacob Wallenberg, leder for Investor og Svenskt Näringsliv. Det betyr et samarbeid over partigrensene, kanskje mellom Moderatene og Sosialdemokratene.

Vanskelige forhandlinger
De kommende avtalsforhandlingene – og lønnskravene som kommerr – vil få stor betydning for inflasjonen. Lønnstagerna oppfordres å holde nede lønnskraven. Børskonsernes ledere har tidligere fått betydelig større lønneøkningar enn andre. Konsernsjfene i de 30 mest omsatte selskapene fikk sine grundlønninger hevet med nesten 10 prosent ifjor. Sammenliknet med en økning på 2,6 prosent for lønnstagerne i stort. Skulle det bli et bere lønnsoppgjør om lønnsøkningene var lika store?

-Jag vil intet gjennom å gi en bred kommentar her rycka undan mattan på ett antall direkte forhandlingar. Jeg kan bare konstatere at det er viktig at inflasjonen ikke drar iväg som en konsekvens av avtaleforhandlingarna. Og det er selvklart så att vi alle har anledning at reflekterer over dette nivået i bedriften, sier Jacob Wallenberg.

«Forutsetter att regjeringen opprettholder sine klimamål»
>Akkurat nå pågår FN:s klimatmøte i Egypt. Generalsekretær António Guterres sa at vi er på vei mot et «klimathelvete, med foten på gasspedalen»… «

-Delar Jacob Wallenberg hans drastiske vurdering?

«Jag deler vurderingen at det her er veldig alvorlig. De bedrifter som Investor jobber med, hvor vi har fått dem satt opp på lavere 1,5C-målet i Parisavatalet som mål som vi stiller på våre bedrifter som skal levere på.» , sier Jacob Wallenberg.

-Hva synes du om politikken levert på dette området, den siste regjeringen?

«Om jeg skal være helt ærlig… Jeg har uttalt at man har sagt at man skal opprettholde målet som er fastlagda og sedan skal man komme tilbake med et eventuelt ytterligere mål, utvikling etc. Men jeg har opplever en tydelig ambisjon om å drive mot samme håll og Jeg forutsätter at det er det som gjelder,» sier Jacob Wallenberg til Sveriges Radio.

Gjester: Jacob Wallenberg, leder i Investor AB og i Svenskt Näringsliv
Programleder: Johar Bendjelloul
Kommentar: Pär Ivarsson, kokk for Ekots ekonomiredaktion
Produsent: Maja Lagercrantz
Tekniker: Hanna Melander

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*