Styreleder Bjørn Wahlroos i Sampo er Finlands Wallenberg(Foto: Sampo)

Finansmannen Bjørn Wahlroos er Finlands svar på svenske Wallenberg. Oljefondets største inevstering i Finland i 2019 var 9346 milliarder kroner i forsikringsselskapet Sampo med foreninger i finsk og nordisk næringsliv. Sampo er største enkeltaksjonær i Nordens største bank Nordea, og eier aksjer for 5, 5 milliarder kroner( 1,92 %). I Sampo eier oljefondet 4,38 prosent, som er en stor eierandel i finansanalytisk sammenheng. Det norske oljefondet hadde aksjer for 46milliarder kroner i 40 selskaper i Finland i 2019, ifølge Norges Banks beholdningsverdier. Børsnedgangen har selvsat rammet Finland på samme måte som Sverige og Norge. Sampo er største aksjonær i Nordens største Bank Nordea, der selskapet eier 20 prosent.

Sentral finsk bedrift

UPM Kymmene er en viktig bedrift for oljefondet. UPM-Kymmene, ofte bare UPM, er et finsk skogindustrikonsern med hovedkontor i Helsingfors. UPM er blant verdens største produsenter av papir og tremasse. Den norske industrimannen Kim Wahl har i flere år sittet i UPM`s styre. NBIM er femte største eier i UPM med 2,4 prosents eierandel(femte størst). Oljefondet har også eierandeler i Mitsui som er en av de dominerende majoritetseierne. Vi bør også nevne NBIMS investering i heisselskapet Kone, der Norges Bank har investert 5,4 milliarder kroner( eier 1,76%).

Grønn energi

Det finske energiselskapet Fortum er av særlig interesse for det norske oljefondet. Kjernakraft har ikke vært diskutert på tjue år, men er i ferd med å komme på agendaen etter at Microsoft-sjefen Bill Gates investerte i et mindre kjernekraftverk i USA. Fortum eier idag over femtiprosent av aksjene i det tyske energiselskapet Uniper, som ble skilt ut fra det tyske seskapet E.ON, som har andeler i de svenske kjernekraftverkene. E.ON Nordic A.S. Er et svensk energikonsern med hovedkontor i Malmø. E.ON kjøpte Sydkraft i 2001, der kjernekraft utgjorde 51 % av energiproduksjonen. I mars 2019 inviterte Uniper og Barsebäck Kraft AB norske representanter til å få bedre innsikt i det svenske kraftsystemmet i regi av norske NHO. Dette førte til at det statlige svenske selskapet Vattenfall AB søkte den svenske regjeringen omå overta tillatelsen til å drive kjernekraftverket Ringhals videre. Dermed er ikke siste ordet sakt i den svenske debatten om kjernekraft, skriver Nordens Nyheter. Finske Fortum har eierandeler i flere kjernekraftverk, med blant annet russiske intreenter, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Fortsatt stor i E.ON

Det norske oljefondet har fortsatt en stor eierandel i det tyske energiselskapet E.On som ble delt i to for noen år siden. Oljefondet har aksjer for 4,5 milliarder kroner, og eier 2,35 prosent av E.On, som altså har store eierandeler i svensk energi. NBIM har invest nesten en milliard i Uniper( eier 1,03 prosent), som er den andre halvdelen av det gamle E. ON. Oljefondet har fortsatt en eierandel på 1,36 5 i Sumitomo Misui Trust, som fortsatt er medeier i TEPCO, Japan som var med på eiersiden under Fuitisama-ulykken i Japan.

Konsernsjef Pekka Lundmark i Fortum på besøk i Norge( Foto: Statkraft)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*