Left to right: Pekka Haavisto (Minister of Foreign Affairs, Finland) with Ann Linde (Minister of Foreign Affairs, Sweden) and NATO Secretary General Jens Stoltenberg( Photo NATO)

President Sauli Niinistö og statsminister Sanna Marin (SDP) støtter en finsk søknad om medlemskap i NATOs forsvarsallianse. Niinistö og Marin annonserte som forventet sin stilling i en felles pressemelding kl 10 på torsdag.

Republikkens president og statsministerens utenriks- og sikkerhetspolitiske komité vil formelt ta opp saken på et møte søndag.

Det er utenrikskomiteen i Riksdagen som skal lage utredningen om saken, som ligger til grunn for behandling i plenum neste uke. Riksdagen møtes allerede mandag.

Sosialdemokratene vil før det ta opp saken innenfor rammen av sitt rådsmøte på lørdag. Torsdag skal statsminister Sanna Marin på forretningsreise til Tokyo.

Pekka Haavisto signerer et brev som går i all hast til Jens Stoltenberg via Finlands NATO-ambassadør – slik kan det se ut de neste ukene. I løpet av svært kort tid kan Finland inviteres til samtaler med NATO. Ventetiden begynner først etter det.

I forrige uke møtte republikkens president Sauli Niinistö arbeidsgruppen som koordinerer den sentrale sikkerhetspolitikken mellom Riksdagen og regjeringen. I en uttalelse etter møtet sa Niinistö at arbeidet i denne gruppen er «nesten fullført».

«Vi hadde nok en gang en grundig diskusjon om den pågående rapporteringsprosessen og de neste trinnene i den. Jeg har sagt at jeg vil uttale meg om et mulig finsk NATO-medlemskap innen 12. mai. Situasjonen er lik for alle. Vi går fremover. i henhold til plan og sammen. Målet er klart: å garantere Finlands sikkerhet under alle omstendigheter.»

Niinistö sa også at han har fått støtte og oppmuntring for Finlands beslutninger under de internasjonale diskusjonene han holdt i løpet av våren, og at disse diskusjonene vil fortsette.

Slik går det hvis Finland bestemmer seg for en NATO-søknad nå i mai – noe som sannsynligvis vil skje.

Mange viktige datoer i mai

 1. mai forteller Niinistö om sitt syn på NATO-medlemskap. Det er også klart at statsminister Sanna Marin (SDP) vil kunngjøre sin stilling samtidig. Det har hun tidligere lovet å gjøre foran SDPs partistyre, som er 14. mai, skriver Hufudstadsbladet.

Denne artikkelen har 2 kommentarer

 1. Hei Nils Petter,
  I mange år he debatten gått høyt i Sverige og Finland om hvordan man best skal ivareta egen sikkerhet, og i hvilken grad NATO er en del av løsningen. For Norges del har nordisk sikkerhet være viktig, samtidig som den ulike tilnærmingen til NATO har lagt begrensninger på det sikkerhets- og forsvarspolitiske samarbeidet i Norden. De senere år har samarbeidet mellom Sveriges og Finlands og NATO gradvis økt. Alt dette har vært i Norges interesse.

  Når Sverige og Finland sammen går inn i NATO er
  det svært positivt for Norge, og det styrker det nordiske samarbeid og Nordens samlede sikkerhetspolitiske innflytelse og samarbeid.

  Samtidig vil det medføre at de to landene får en sterkere innflytelse på forsvars-og sikkerhetspolitikken i Europa, fordi de begge, i motsetning til oss, vil være både EU og NATO medlemmer, og en del av et stadig sterkere EU engasjement på dette området, i nært samarbeid med NATO.

  Med vennlig hilsen Erik Heming

 2. Vi noterer Erdogans tyrkiske motstand mot SVensk og fins NATO-medlemsskap!
  Mvh Erik

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*