Lone får 2,5 millioner som nestleder i styret i Volvo Cars(Foto: Volvo Cars)

Den 57 år gamle kineseren Li Shufu kan være en redningsplanke for flyselskapet Norwegian. Det skriver Nordens Nyheter i et debattinnlegg. Han har kontakter til den kinesiske staten, som eier aksjer i Norwegian. Lone Fønns Schrøder er nestleder i Akantor og nestleder i styret i Volvo Cars, som eies Geely Automobile Holding Group. Li Shufu er idag også største eier i Daimler AG, skriver Nordens Nyheter i et debattinnlegg .

NBIM har trolig solgt aksjer for 16 milliarder kroner i den tyske bilfabrikken Daimler AG(Mercedes) i løpet av de siste fem årene. Aksjekursen i Daimler har falt med over 30 prosent i denne perioden ifølge Euroinvestor. Li Shufu er som nevnt største eier i Daimler AG, produsent Mecedes, ifølge nettstedet 4-traders.com. Det norske oljefondet og det amerikanske investeringsselskapet BlackRock har kontroll over 17,37 prosent av aksjene i Credit Suisse, der saudi-arabiske Olayan Europe Ltd er største enkeltaksjonær med 5,15 prosent.

Bør Kina redde Norwegian?

«Om noen stat skal redde Norwegian, må det nesten være Kina», skrev Aftenpostens kommentator Andreas Slettholm nylig. Dette har inspirert oss til å lete etter en gruppe eller et fond som har muskler nok til å redde det norske flyselskapet.

Så er det mange som ikke ønsker kinesisk eierskap i strategisk viktige selskaper i Norden. Samtidig har det norske oljefondet satset 1,4 milliarder kroner i Geely Automobile Holdings Ltd, registert i skatteparadiset Cayman Islands via børsen i Hong Kong.

Leasingselskapet BOC Aviation, eid av den kinesiske stat, blir en av de nye storeierne i Norwegian. Leasingselskaper leier ut fly til Norwegian,og er blitt aksjonærerer i Norwegian ,etter at gjeld er omgjort til aksjekapital. CEO Jacob Schram sa fornøyd med avtalen med BOC, som har Bank of China på eiersiden, og som eier 12,7 prosent av aksjene i Norwegian. Nordic Capital Ltd., eier 22,7 prosent av Norwegian Finans Holding ASA, som igjen eier Bank Norwegian.

Geely Holding eier også 8,2 prosent av Volvo AB(Volvo består av to enheter), og stemmer for 15,8 prosent av disse Volvo-aksjene. Norges Banks Investment Management(NBIM) eier 2, 4 prosent av Volvo AB og stemmer for 4,2 prosent av disse aksjene. Oljefondets investeeringspartner BlackRock i USA, har 5,3 prosent i Volvo AB, men stemmer bare for 1,8 prosent med sine B-aksjer.

Røkkes reddende engel ?

Lone Fønns Schrøder hjalp i sin tid Kjell Inge Røkke med å få gjeldstyngede Aker Kværner med 40000 arbeidsplasser til å gå i pluss. Hun er idag nestleder i Akastor, der Kristian Røkke( Finansmannen Røkkes sønn) er styreleder og hun er styremedlem i det som ble igjen av Aker Solutions etter Akastor-fisjonen. Finansmannen Kjell Inge Røkke og nestleder Lone Fønss Schrøder i Volvo Cars bør bistå med finne en god løsning for Norwegian sammen med Li Shu Fu og BlackRocks grunnlegger, Larry Fink. Med Joseph Biden som amerikansk president, vil dette igjen være mulig.

SAS betraktes av mange som « et norsk flyselskap». Andre vil hevde at det er « svensk eller dansk alt sammen». Det vil være trist for Norge om tidligere konsernsjef Bjørn Kjos satsing på Norwegian skulle ende i en konkurs i et land som har 10900 milliarder kroner «på bok»i et eget oljefond, skriver Nordens Nyheter i et debattinnlegg.

Kinesiske Li Shu Fu er største eier i Volvo og Daimler(Foto: Daimler AG)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*