I dag drar vi fra Norge til det globale klimatoppmøtet COP 28. COP står for «Conference Of Parties», og årets møte i Dubai er det 28ende i rekken, skriver statsminister Jonas Gahr Störe i en pressemelding sammen med den norske klima og miljöministeren.

En hovedsak på COP 28 bli den globale gjennomgangen. For første gang skal partene gjøre opp status for fremdriften mot Parisavtalens mål og legge en plan for å tette gapene mellom mål og handling. Norge skal jobbe for at toppmøtet gir oss et veikart for å holde den globale oppvarmingen til 1,5 grader. 

Parisavtalen har levert, selv om vi ikke har kommet langt nok. Før Parisavtalen var verden på vei mot global oppvarming godt over 3 grader. Nå styrer vi tross alt mot en lavere grad. Det er langt igjen til 1,5 grader, men det globale samarbeidet har effekt. Det gir grunn til optimisme. 

Til årets møte reiser vi med særlig fire nøkler hvor Norge kan bidra til at vi begrenser global oppvarming, og at verden når målene etter Parisavtalen: 

1. Fornybar energi. Verden må ta sjumilssteg mot et energisystem basert på fornybar energi. CO2-utslippene fra energisektoren globalt utgjør nesten 37, av totalt 50, milliarder tonn. Andelen fossil energi i verdens energimiks har ligget på rundt 80 prosent i flere tiår. COP 28 må handle om hvordan vi kan sette opp farten i overgangen til det fornybare og sikre at alle får ta del i den. Hvis fremvoksende økonomier skulle bruke fossil energi for å nå sine utviklingsmål, så vil disse landene stå for 75 prosent av alle globale utslipp i 2050. Det går ikke. Derfor investerer vi i fornybar energi over utviklingsbudsjettet. 

2. Skog. Norges største og viktigste internasjonale satsing mot klimaendringene er å bidra til å bevare regnskogen og annen tropisk skog. Siden Jens Stoltenberg kunngjorde den norske klima og skogsatsingen i 2007 har Norge bidratt til å redusere avskoging i over 70 land. Den norske satsingen er viktig for at verden skal nå målene i Parisavtalen, og vi ser nå at stadig flere land slutter seg til dette arbeidet. Brasil kan vise til raske og bemerkelsesverdige resultater for å redusere avskoging i Amazonas: 50 prosent ned så langt i år, sammenlignet med i fjor. Tilsvarende er avskogingen i Indonesia den laveste på 20 år, og i Colombia den lavete på et tiår. 

3. Grønn skipsfart. Målt i flåteverdi er Norge verdens fjerde største skipsfartsnasjon. Derfor skal vi ha ambisjon om å lede an i omstillingen i skipsfarten. Klimavennlig skipsfart er en viktig del av regjeringens grønne industriløft. Sammen med USA og John Kerry har Norge lansert «The Green Shipping Challenge» for å øke innsatsen innenfor grønn skipsfart. 

4. Vi må redusere utslippene i verden. Sammen med Singapores miljøvernminister, har vår utenriksminister Espen Barth Eide fått i oppgave å lede ministermøter på årets COP som handler om å kutte utslipp. Dette er en sammensatt utfordring, for løsningene må favne vidt. Det koker ned til ett grunnleggende spørsmål: Hvor mange tonn CO2 klarer vi å kutte? 

På klimatoppmøtet i Dubai skal vi gjøre vårt for at verden sammen kan nå målet om å holde global oppvarming til 1,5 grader, og ha en klimarobust utvikling. Norge vil lede an i disse forhandlingene. Vi leder også an i arbeidet med tropisk regnskog, og med å redusere utslipp fra skipsfart. 

Vårt mål er at årets klimatoppmøte skal gi globale signaler om å:Tredoble kapasiteten for fornybar energi, doble raten av energieffektivisering innen 2030, og fase ut bruken av fossile brensler uten karbonfangst og lagring.Stanse avskoging innen utgangen av dette tiåret, og redusere utslipp av metan og andre klimagasser utenom CO2.  COP 28 må sørge for at verden blir i stand til å nå målene i Parisavtalen. Samtidig må vi gi sårbare land en forsikring om at de vil få støtte til å håndtere klimaendringene som allerede i dag utgjør en stor trussel mot deres utvikling.

Vinduet for om verden når 1,5-gradersmålet er i ferd med å lukkes. Hvert tonn CO2 vi klarer å begrense utslipp av, og hvert desimal vi klarer å kutte global oppvarming med, teller, skriver statsminister Jonas Gahr Störe og klima og miljöminister Andreas Bjelland Eriksen i en pressemelding .

Klima og miljöminister Andreas Bjelland Eriksen fotografert av NTB Kommunikasjon. NTB foto er til fri bruk for pressen, ref. statsministerens kontor.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*